Ventilarea încăperilor a fost inclusă oficial pe lista măsurilor recomandate de guvernul german pentru combaterea coronavirusului, o veste bună pentru experții care cereau de luni bune acest pas.

Neoficial, această măsură fusese vehiculată peste tot în lume, nu doar în Germania. Includerea ei în setul de recomandări oficiale îi oferă însă mai multă credibilitate.

Obiceiul aerisirii constante a încăperilor, scrie The Guardian, este o preocupare specifică germanilor. Mulți deschid în mod frecvent fereastra, de câteva ori pe zi, inclusiv în timpul iernii.

Deseori, solicitarea privind ventilarea camerelor este inclusă în contractele de închiriere a apartamentelor și are drept rol evitarea formării mucegaiului pe pereți.

Și în vreme ce unii oameni o consideră o metodă primitivă, “ar putea fi una dintre cele mai ieftine și mai eficiente metode” de prevenire a infecției, a insistat Angela Merkel marți.

În recomandările sale, guvernul de la Berlin explică clar că “aerisirea constantă a încăperilor publice sau private poate reduce substanțial pericolul infecției”.

Oamenii de știință insistă și ei asupra eficienței metodei.

Primul expert al țării în materie de coronavirus, Christian Drosten, virusolog la Spitalul Charite din Berlin, a dedicat deja o ediție a podcastului său importanței ventilării.

Săptămânalul Die Zeit a publicat un material de 10 pagini despre aerisirea încăperilor ca metodă de combatere a coronavirusului.

Materialul include tot, de la știința din spatele metodei până la sfaturi practice pentru aplicarea ei.

Oricum, chiar și fără COVID-19, a scris în Die Zeit Martin Kriegel, inginer și expert la Universitatea Tehnică din Berlin, există dovezi clare potrivit cărora calitatea aerului din birouri are legătură cu numărul de zile în care angajații sunt bolnavi.

Metoda trebuie aplicată evident și în școli. De aceea, o recentă reuniune a miniștrilor educației din cele 16 landuri ale Germaniei a fost dedicată modurilor în care trebuie aerisite clasele. Cinci oameni de știință, experți în mecanica fluidelor, în igiena aerului sau în aerodinamică, au explicat importanța aerisirii încăperilor la fiecare 15-20 de minute.

Singura problemă, scrie The Guardian, este că deși obiceiul este împământenit în Germania, există destui oameni care nu sunt fericiți atunci când în apropierea lor, în autobuz sau în birou, se deschide o fereastră în timpul iernii.

Problema lor: se face curent.

Urmărește-ne pe Google News