Potrivit declarației comune, Angelina Jolie își va extinde activitatea umanitară și se va angaja cu o „gamă mai largă de actori pe un set mai larg de probleme umanitare, precum și pentru a lucra mai direct cu organizațiile locale”.
În cei 21 de ani de colaborare cu ONU, Jolie a mers în mai multe zone de conflict de pe glob, inclusiv Siria, Yemen, Afganistan și Myanmar, efectuând 60 de vizite pe teren începând cu 2001, mai întâi ca ambasador pentru bunăvoință și apoi, începând din 2011, ca trimis special al Înaltului Comisar al Națiunilor pentru Refugiați.
„Angelina Jolie a fost un partener umanitar important al UNHCR pentru foarte mult timp”, a declarat Filippo Grandi, înaltul comisar al agenției pentru refugiați. „După o perioadă lungă și de succes cu UNHCR, apreciez dorința ei de a-și muta angajamentul și de a-și susține decizia.”
În luna mai, Angelina Jolie a vizitat Ucraina, făcând voluntariat cu organizații locale neguvernamentale din orașul Liov, în afara unui rol oficial pentru Națiunile Unite. Călătoria a fost primul semn că actrița se pregătea să se despartă de organizația globală.
„După 20 de ani de lucru în cadrul sistemului ONU, simt că este timpul să lucrez diferit, participând direct cu refugiații și organizațiile locale și susținând lupta lor pentru soluții”, a spus acum actrița de 47 de ani.
Pierderea celei mai cunoscute personalități publice vine într-un moment dificil pentru Națiunile Unite, remarcă New York Times. Organizația se luptă să-și gestioneze resursele pe măsură ce crizele se înmulțesc.
UNHCR a declarat în august că, din cauza atenției uriașe asupra Ucrainei, întâmpină probleme în mobilizarea atenției și în asigurarea fondurilor pentru rezolvarea crizelor provocate de conflictele din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.
Criticii spun că Organizația Națiunilor Unite s-a abătut de la misiunea sa fundamentală de prevenire și soluționare a conflictelor și și-a asumat, în schimb, rolul unei agenții umanitare globale. Susținătorii săi susțin însă că joacă un rol crucial în a ajuta la atenuarea multor provocări de astăzi, prin furnizarea de hrană, adăpost și îngrijire medicală și prin supravegherea dezvoltării și a programelor legate de climă.