În prima sa postare, Angelina a făcut publică o scrisoare pe care i-a trimis-o o adolescentă afgană, care denunță că drepturile și libertăților lor încep să fie pierdute.
”În acest moment, oamenii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber. Așa că am venit pe Instagram pentru a împărtăși poveștile și vocile celor din întreaga lume care luptă pentru drepturile de bază ale omului”, a transmis Angelina alături de câteva fotografii care ilustrează scrisoarea redactată de mână de către adolescenta afgană, precum și mai multe femei îmbrăcate în burqa.
”Am fost la granița cu Afganistanul cu două săptămâni înainte de 11 septembrie, unde am întâlnit refugiați afgani care fugiseră din talibani. Asta a fost acum douăzeci de ani. Este dezgustător să vezi afganii fugiți din nou din frica și incertitudinea care le-a cuprins țara. Să cheltui atât de mult timp și bani, să verzi sânge și să pierzi vieți doar pentru a ajunge la asta este un eșec aproape imposibil de înțeles”, a mai scris Angelina.
O sursă apropiată de Angelina Jolie a declarat pentru revista People că Angelina a considerat că acum este timpul să folosească platforma de socializare.
„Angie s-a simțit nevoită să se alăture într-un moment în care femeile și tinerii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber”, spune sursa.
„Din punctul ei de vedere, dacă este capabilă să facă parte din efortul de a le face auzite vocile, atunci a simțit că este un motiv suficient să folosescă contul ei Instagram pentru asta”, a adăugat sursa.
Talibanii au ocupat pe 15 august capitala afgană Kabul, după ce în zece zile au cucerit toate orașele importante din țară.
Odată cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasă a legii islamice, Sharia, numeroase ţări şi organizaţii de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor şi femeilor din Afganistan.
Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.