Ghidul oferă școlilor o varietate de modalități de a pune în aplicare interdicția, de la ordinul de a lăsa toate telefoanele acasă, la predarea acestora la sosire sau păstrarea lor în dulapuri închise, dar poate permite elevilor să le păstreze, cu condiția să nu fie folosite sau să fie date pe silențios.
„Școlile sunt locuri în care copiii învață, iar telefoanele mobile reprezintă, cel puțin, o distragere nedorită a atenției în clasă. Le oferim profesorilor noștri care muncesc din greu instrumentele necesare pentru a lua măsuri care să contribuie la îmbunătățirea comportamentului și pentru a le permite să facă ceea ce știu să facă cel mai bine: să predea”, a declarat Gillian Keegan, secretarul britanic pentru educație.
Ghidul de 13 pagini al Departamentului britanic de educație precizează că politica privind telefoanele ar trebui să fie comunicată în mod clar elevilor, explicând și motivele pentru care a fost adoptată.
Totodată, inovațiile se aplică și cadrelor didactice. Acestea vor avea voie să folosească telefonul doar în cazurile în care este necesar pentru serviciu. Educatorii cred că acest plan guvernamental va fi benefic pentru elevi, dar se poate confrunta cu rezistența părinților.
Proliferarea telefoanelor mobile în școli a generat îngrijorări nu doar cu privire la distragerea atenției, ci și potențialul de intimidare sau alte presiuni sociale, în condițiile în care, potrivit datelor oficiale, 97% dintre copii nu au împlinit 12 ani.
De asemenea, există o îngrijorare mai largă cu privire la utilizarea telefonului de către copii și la conținutul dăunător pe care îl pot accesa.
Esther Ghey, mama adolescentei Brianna Ghey (n.r. – înjunghiată mortal în plină zi, într-un parc din Warrington, Marea Britanie), a cerut companiilor de tehnologie să facă mai mult în acest sens și ca persoanele sub 16 ani să nu mai poată accesa rețelele de socializare.
Esther Ghey a susținut, de asemenea, ca producătorii de telefoane să creeze produse specifice pentru minorii sub 16 ani, care să îi împiedice să acceseze conținut dăunător, după ce a reieșit că ucigașii fiicei ei au văzut materiale violente înainte de crimă.
Practici similare au fost implementate în Franța, Italia, Portugalia, dar și în Australia.
FOTO: Hepta