Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază.
În cazul a 19 primari, viceprimari și consilieri locali și județeni, ANI a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă.
Vizați sunt mai mulți aleși locali din vestul țării. În cazul lui Căprar Duțu, fost primar al comunei Șicula, din Arad, s-a făcut o sesizare la Parchet.
În cazul lui, ANI a descoperit că în timpul în care era primar a încheiat un contract de închiriere a suprafeței de 11 ha de pajiște aflată în domeniul privat al comunei Șicula cu fratele său, care avea calitatea de titular întreprindere individuală.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către CĂPRAR DUȚU a infracțiunii de conflict de interese”, se arată în comunicatul transmis, marți, de ANI.
De asemenea, în cazul lui Baia Adrian Claudiu, viceprimar al comunei Cenei din Timiș, s-a depus o sesizare la Parchet cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.
„În exercitarea funcției de viceprimar (mandatul 2016-2020) a semnat la data de 7 septembrie 2017 un certificat de atestare fiscală solicitat de fiul său prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru acesta, respectiv semnarea unui contract de finanțare în valoare de 40.000 de euro într-un proiect finanțat din fonduri europene”, mai precizează sursa citată.
Totodată, în cazul acestuia, în data de 6 octombrie 2020, Agenția Națională de Integritate a constatat și starea de incompatibilitate. În perioada mandatului 2016-2020, el a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată.
Un alt caz investigat de ANI este cel al lui Nistor Tătar, fost primar al municipiului Rădăuţi, judeţul Suceava, declarat în conflict de interese.
Conform ANI, în exercitarea mandatului de primar, Nistor Tătar a încheiat un contract de lucrări cu o societate comercială la care era angajat cu contract individual de muncă, suspendat pe durata exercitării funcţiei de primar, producând foloase materiale pentru sine, respectiv asigurarea creşterii cifrei de afaceri şi a profitului societăţii.
Ulterior încetării mandatului de primar, el a reluat activitatea în cadrul acestei societăţi şi a fost încadrat într-o funcţie mai bine plătită.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro