Soarta lui Kratu părea a fi pecetluită atunci când a ajuns pe străzile din Cluj-Napoca, fără stăpân. Dar o femeie inimoasă l-a salvat, l-a învățat câteva comenzi de dresaj și apoi i l-a trimis unei prietene din Anglia, care suferă de autism.
Tess Eagle Swan, proprietara lui Kratu, povestea pentru siteul britanic Dog Adviser. ”Aveam doi căâei, dar simțeam că mai e loc pentru cineva așa că i-am cerut unei prietene să se uite după un metis de ciobănesc. La un moment dat am primit o fotografie cu un cățel care trăia într-o tabără de rromi din România. Am decis să-l luăm și a fost pus într-un program de dresaj până am reușit să-l mutăm în Marea Britanie. Îl antrenam prin intermediul WhatsApp și YouTube, vizionând zilnic videoclipuri. Când a ajuns la mine avea patru luni”, a povestit femeia care suferă de autism.
Ea spune că prima întâlnire cu cățelul român a fost perfectă: ”I-am trimis o mulțime de mesaje vocale, așa că atunci când a ajuns camionul care ăl transporta m-am așezat lângă cutia lui și i-am spus „Bună ziua Kratu, sunt mama ta, ești acasă acum”, el mi-a cunoscut vocea și și-a scos capul prin cutie pentru a mă atinge”
Cățelul a dat dovadă de multă perseverență în continuarea muncii de dresaj și a învățat tehnici pentru persoanele suferinde de autism. Acum, este primul câine din Anglia care a trecut examenul celei mai noi tehnici de dresaj, bazate pe imitarea stăpânului.
Acum, Kratu și stăpâna sa sunt de nedespărțit.
Tess povestește de exemplu că Kratu o ajută atunci când este într-o mulțime și îi este dificil să accepte acest lucru: ”Face anumite sarcini speciale. Pentru mine e foarte dificil să fiu în preajma unor mulțimi și este foarte calm și face o presiune specială cu laba”.
Stăpâna lui Kratu s-a întors la Cluj pentru a o căuta pe mama căinelui ei. ”Mi-am convins prietena din Cluj să mă ducă în tabăra de rromi și acolo am găsit-o pe mama lui Kratu. O cheamă Tutty și mai avea doi puiuți. I-am luat pe amândoi, numindu-i Gabriel și Raphael. Aș fi vrut-o și pe mama lui, dar nu au vrut să mi-o dea”, povestește femeia prima vizită la Cluj.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro