„Așa arată animalele din Zoo Timișoara! Cine mă poate ajuta să facem o sesizare la DSV?”, a scris o timișoreancă pe Facebook.
Femeia a postat imagini cu puiul de guanaco bolnav, dar și cu berbecul care are cornul rupt.
Postarea ei a iscat multe comentarii și chiar implicarea directorului Grădinii Zoologice, Claudiu-Martin Chira. Acesta spune că ambele animale sunt sub tratament, dar nu pot fi izolate, pentru că nu există spațiu pentru așa ceva, astfel că viețuitoarele sunt ținute în țarcurile lor.
„Ambele animale sunt sub tratament, dar la Grădina Zoologică lipsește un spațiu de izolare. Puiul de guanaco este sub tratament de peste două luni, dar nu răspunde bine, iar berbecul de Camerun și-a rupt cornul vineri și a primit tratament cu antibiotice și antiinflamatoare”, a explicat Claudiu-Martin Chira.
O altă timișoreancă spune că este de acord cu tratamentul, dar reclamă condițiile în care trăiesc animalele.
„Tratament, ok, dar de condițiile în care trăiesc, cam ce justificare ar fi? E un noroi în care stau bietele animale, neavând unde să se refugieze. Aia nu e viață, e chin! De ce în străinătate se poate și la noi nu? Poate că lucrează doar oameni care iubesc animalele și nu au doar siguranța lefei? Nu știu care să fie cauza, dar știu sigur că acolo acele animăluțe trăiesc zi de un coșmar”, comentează timișoreanca.
Alt cetățean susține că la Zoo Timișoara nu există condiții pentru animalele exotice și spune că nu înțelege de ce nu se poate renunța la îngrădirea animalelor sălbatice.
„Se știe foarte bine că nu avem condiții pentru animale exotice la Zoo Timișoara. De ce le mai chinuiți? De ce se insistă cu aceste animale dacă nici de niște iepuri nu s-a putut avea grijă? Chiar așa mega bussines e Zoo de nu se poate renunța la îngrădirea animalelor sălbatice?”, a scris altcineva.
Răspunsul de la directorul Zoo a venit imediat. El spune că intrarea este gratuită, însă biletul de intrare pentru adulți, în valoare de 3 lei, îl contrazice.
„Fiind intrarea gratuită, îți dai seama ce bussines este zoo. Acum ești conștientă că există o cerere foarte mare din partea vizitatorilor, iar majoritatea nu sunt de acord cu părerea ta sau a mea, motiv pentru care grădina zoologică va intra în reabilitare”, a răspuns acesta.
Femeia care a găsit însă animalele bolnave susține că angajații i-au spus că puiul de guanaco este sub tratament abia de o săptămână, nu de două luni. Ea este decisă să facă plângere la Direcția Sanitar Veterinară.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au ținut să clarifice situația. Ei spun că berbecul de Camerun și-a rupt cornul în urmă cu câteva zile și că primește tratament. Cât despre puiul de guanaco, aceștia spun că suferă de o afecțiune dermatologică încă din vară și că i-a fost administrată medicamentația, însă fără succes.
„Ținând cont că este un animal sălbatic, toate tratamentele se efectuează sub efectul sedării, iar animalul nu poate fi sedat foarte des. Rezultatele nu sunt cele așteptate, dar tratamentul continuă. S-a încercat izolarea animalului, dar acesta nu a reacţionat bine la despărţirea de mama lui şi s-a luat decizia de a se evita acest stres prin reintroducerea în habitat alături de părinţi, având în vedere că animalul este deja slăbit din punct de vedere imunologic, iar un stres suplimentar l-ar afecta şi mai puternic”, transmit oficialii Primăriei Timișoara.
Sursa FOTO&VIDEO Facebook
Citește și: Platforma lui Dacian Cioloș se alătură protestului de duminică; Marș de la Piata Victoriei la Casa Poporului, împotriva modificării legilor justiției