Marina americana foloseste in zona Golfului lei de mare pentru actiuni militare. Este vorba de protejarea navelor de acte de sabotaj submarin. Conform cotidianului german „Berliner Morgenpost”, sase astfel de animale se afla deja in Golful Persic, pentru a participa la razboiul impotriva Irakului. Intr-o baza din California, alte opt astfel de mamifere marine sunt antrenate de cateva luni pentru a putea face unor misiuni foarte importante si periculoase. In cadrul unui program de aparare, leii de mare invata sa detecteze eventualii sabotori sau scafandri inamici care dau tarcoale navelor de lupta americane. Animalele se antreneaza timp de sase ore pe zi pentru a detecta orice prezenta nedorita in preajma bazelor sau vapoarelor americane. „Pana acum, ne-am limitat la a-i invata pe leii de mare sa transporte aparate de spionaj pe care sa le ataseze de carena navelor inamice. In perioada urmatoare vom testa daca leii de mare pot fi folositi si in cazul unui conflict deschis, pentru a participa la actiuni de lupta”, explica locotenentul Josh Frey, unul din antrenorii animalelor.
„Zak” (foto stanga) este unul din cei sase „agenti speciali” trimisi deja in Golf. In ciuda celor 145 de kilograme ale sale, odata ajuns in apa, leul de mare este de neintrecut in viteza si agilitate. In timpul misiunilor, el poarta un dispozitiv, prevazut cu un furtunas. La atingerea unui scafandru inamic, din aparat tasneste un lichid special, care poate fi detectat ulterior de pe vapoarele sau elicopterele U.S. Navy. Acesti lei de mare sunt folositi si pentru detectarea minelor submarine, in acest caz ei fiind dresati sa semnalizeze prin miscari specifice prezenta unui pericol iminent.

101 – Unitatea de caini-soldat

Armata britanica a instalat in tabara Hammersmith din Kuweit si o unitate de caini-soldati. Militarii britanici iau in calcul faptul ca un caine bine instruit poate inlocui munca a zece oameni. Se presupune ca in Irak, in afara de faptul ca vor indeplini operatiuni de cautare, patrupedele ii vor pazi pe prizonierii de razboi. Decizia trimiterii unei unitati de caini soldati in Golful Persic a fost luata pentru ca pericolul terorist la adresa soldatilor britanici din Kuweit este foarte mare, in special eventualitatea unui atac cu arme chimice din partea Irakului. Pentru protectia cainilor, armata a pus la punct in mod deosebit costume speciale folosite in situatii extreme pentru acoperirea custilor. In prezent, in Kuweit se afla deja gata pentru indeplinirea misiunilor unitatea de caini militari 101 (Millitary Working Dogs). Aceasta numara 12 caini militari si in curand lor li se vor alatura inca opt, care acum se afla la datorie in Balcani.
Nimeni nu poate spune cu convingere daca numarul unitatii a fost ales dintr-un simt specific al umorului, sau pur si simplu a fost inspirat de binecunoscutul film despre dalmatieni al lui Disney. Fiecare caine militar serveste in armata in medie timp de opt ani. Dupa ce ies la pensie, ei se integreaza practic in familiile instructorilor. Printre cainii care servesc in unitatea 101 din Kuweit se afla si Baster, un prepelicar care de cand a fost inrolat a vazut mai multe lupte decat au cunoscut toti tovarasii lui la un loc. Cu toate acestea, acest erou modest prefera sa stea linistit in coltul custii lui camuflate. Armata nu i-a rasplatit inca meritele cu o medalie, dar toti cei care lucreaza cu el alaturi il adora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News