O echipa de cercetatori americani, citati de prestigioasa revista „Newsweek”, sustine ca animalele de companie au aceleasi sentimente ca si oamenii. Ei combat astfel teoria cunoscuta pana acum, conform careia „emotiile” animalelor ar fi niste simple reflexe. Cainele pe care il aveti va face… ochi dulci? Poate ca are, fata de dumneavoastra, emotii sincere. Potrivit saptamanalului „Newsweek”, oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai dispusi sa admita ca exista emotii si la animale. „Timp de mai multe decenii, psihologii au contestat ideea ca animalele de companie pot simti – cu adevarat – afectiune fata de stapanii lor. Stiinta vine sa confirme ceea ce prietenii animalelor au presimtit dintotdeauna: preferatii lor din lumea celor care nu cuvanta cunosc teama, gelozia, tristetea si chiar dragostea”, sustine biologul Marc Bekoff, coordonatorul echipei de cercetatori care a ajuns la aceasta concluzie.
Observatiile sale „din teren” i-au permis sa distinga bucurie, depresie sau tristete in comportamentul cimpanzeilor. Cercetatorul american afirma ca „animalele stiu ce inseamna teama si, in majoritatea lor, simt chiar dragoste”. „Cimpanzeii adopta pui care nu sunt ai lor, caii creeaza, uneori, intre ei, legaturi atat de puternice, incat devin inseparabili…”.
Emotiile considerate ca fiind cele mai complexe ii apartin cainelui. In opinia lui Samuel Gosling, biolog in cadrul Universitatii Austin, statul Texas, exista cinci trasaturi ale personalitatii canine, si anume: sociabilitatea, afectiunea, stabilitatea emotionala, ascultarea si inteligenta. „Aceste caracteristici sunt aceleasi ca si in cazul personalitatii oamenilor”, remarca el.
Studiile de comportament animal se bazeaza pe o comparatie intre reactiile animalelor si cele umane, prin punerea in diverse situatii ori prin administrarea anumitor substante animalelor. S-a observat, in special, ca animalele domestice reactioneaza pozitiv la preparate medicamentoase antidepresive, cum este Prozac-ul. „Daca dispozitia animalelor nu ar fi vehiculata de aceiasi neurotransmitatori ca si la oameni, atunci de ce ar reactiona ele la medicamentele noastre?”, se intreaba retoric semnatarul articolului din „Newsweek”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News