La Anina s-a asternut jalea. Chipurile triste ale minerilor, care au ramas fara sapte colegi, dar si fara loc de munca, langa cele ale copiilor si femeilor care-si plang mortii completeaza imaginea tragica a unei localitati devenite, intr-o clipa, locul mortii. Desi stiu ca vor ramane fara paine pe masa, ortacii vor sa se “inchida minele decat sa mai moara cineva”.

Ieri dimineata, corpurile celor sapte mineri morti in cea mai mare deflagratie din ultimii 20 de ani au fost scoase la suprafata abia la circa 24 de ore de la explozie. Operatiunile de scoatere din subteran au durat mai bine de 5 ore, echipele de salvatori fiind nevoite sa coboare pana la 800 de metri si sa mearga mai mult de un kilometru prin galerii. Cadavrele celor doi mineri dati initial disparuti au fost descoperite in alta parte decat unde au fost gasite celelalte cinci corpuri. Minerii morti au fost scosi impachetati din subteran, iar jandarmii aflati in zona nu au permis nici macar rudelor sa-i vada. Dupa ce au fost puse in sicrie, cele sapte corpuri neinsufletite au fost duse cu masinile mortuare, separat, la morga Spitalului Judetean Resita, unde li s-a facut autopsia. Ulterior, sicriele au fost transporate la familii, pentru ca marti acestea sa fie duse la clubul minier din Anina, unde va avea loc slujba de inmormantare.

La poarta minei au ramas, chiar si dupa plecarea masinilor, zeci de mineri si rude indurerate. “I-a chemat moartea”, spunea unul dintre colegi. Ortacii decedati aveau varste cuprinse intre 27 si 52 de ani. In urma mortii lor 16 copii au ramas orfani de tata. “Toti cei care au murit aveau familii. Fiecare avea de la unul la opt copii si cei mai multi erau saraci. Cu o singura exceptie, erau singurii angajati din familie”, a declarat liderul sindical Ioan Dunarinu. Mama unuia dintre mineri isi smulgea parul din cap din cauza ca si-a pierdut copilul, singurul ei sprijin. “Cine mai are grija de mine acum?”, striga Ana Marisescu.

Accidentul de la mina Anina, produs sambata dimineata la ora 5.30, este cel mai grav din ultimii ani. Sapte oameni si-au pierdut viata, alti cinci fiind grav raniti. Doi dintre ei au fost transportati, datorita arsurilor extrem de grave, la Timisoara, unde au fost supusi unor interventii chirurgicale in spitalul Casa Austria. Viata celor doi mineri atarna de un fir de ata. Medicii timisoreni sunt rezervati in ceea ce priveste sansele de supravietuire, in vreme ce rudele ortacilor asteapta cu sufletul la gura vesti pe holurile spitalului. “Starea lor este stabila in prezent, dar abia dupa 72 de ore de supraveghere ne putem da seama cat de profunde sunt ranile pe care le-au suferit si la ce sa ne asteptam. “In momentul in care a avut loc explozia au inhalat monoxidul de carbon cu pulberi si au arsuri grave pana in plamani. Daca trec de a zecea zi, atunci putem vorbi despre sanse de supravietuire 50%”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Noditi. Cele mai mici sanse de supravietuire le are Marian Minca, minerul care are arsuri pe 70% din corp. “Nu pot sa va spun nimic acum, nici noi nu stim mare lucru. Stam aici, ne rugam si asteptam. Trebuie sa se faca bine, dar medicii nu ne spun mare lucru”, a afirmat una dintre rudele minerului internat la ATI. Minerul ramas internat la Spitalul Judetean din Resita, Marcel Strachina, intoxicat cu monoxid de carbon, are, conform afirmatiilor medicilor, cele mai mari sanse de supravietuire. Ceilalti doi ortaci s-au ales cu rani usoare si au refuzat spitalizarea. Explozia din mina caraseana a mai facut o victima, maistrul Iaon Iepure facand infarct la cateva ore de la deflagratie, din cauza stresului. De altfel, minerii care au scapat cu viata din incident, precum si colegii lor care au urmat sa intre in sut in schimbul urmator s-au revoltat si spun ca sunt obligati sa lucreze in conditii precare, cu dotare mai veche de 50 de ani. Presedintele statului, Traian Basescu, venit la Anina impreuna cu premierul Tariceanu, le-a spus  ortacilor ca cea mai buna solutie este inchiderea minei si ca procesul de extractie va fi oprit oricum pana la clarificarea situatiei. “Mai bine sa se inchida minele decat sa mai moara cineva”, era parerea generala a ortacilor.

110 milioane lei, ajutor pentru familiile minerilor

Familiile minerilor morti la Anina urmeaza sa primeasca din partea administratiei cate opt salarii medii (circa 80 milioane de lei vechi). De asemenea, Consiliul Judetean Caras-Severin va ajuta familiile cu cate 30 milioane de lei. Potrivit lui Ion Mantog, secretar de stat pentru minerit in Ministerul Economiei si Comertului, minerii care depusesera cereri de disponibilizare ar fi urmat sa primeasca in jur de 200 de milioane de lei vechi. El a precizat ca Ministerul Economiei intentioneaza sa propuna Guvernului ca aceste sume sa fie acordate familiilor celor morti.

Minerii, cei mai expusi la accidente de munca

Potrivit statisticilor, frecventa accidentelor de munca in industria extractiva e de cateva ori mai mare decat media pe economie. Cea mai periculoasa zona a fost mereu Valea Jiului, unde au loc in jur de doua treimi din totalul accidentelor din industria extractiva. “Vom verifica minele din Valea Jiului, sa vedem care prezinta o siguranta si care nu. Pe cele care se dovedesc a nu fi sigure le vom inchide. Minerii trebuie sa lucreze in conditii care sa nu le pericliteze viata”, a afirmat ieri Ludovic Fodor, consilierul premierului pentru minerit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News