Norul de fum ridicat în urma incendiului de vegetație care s-a produs în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl nu va ajunge în România, ci se va deplasa spre sud-vestul Ucrainei, informează Agenția Națională de Meteorologie.

Astfel, specialiștii ANM susțin că „în cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”.

În cea de-a doua parte a nopții spre miercuri, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia, menționează sursa citată.

Focul a fost stins

Un incendiu uriaș care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au precizat marţi autorităţile ucrainene, relatează Reuters.

Activiştii de mediu au avertizat luni că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.

Incendiul, unul dintre mai multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere, scrie Agerpres.

Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul.

foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News