„Aceste informaţii (n.r. că România va trece prin cea mai grea iarnă), nu sunt asumate de niciun serviciu meteorologic naţional din Europa. Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că ne aşteaptă o iarnă normală, chiar una mai blândă decât normală. Iată că acum putem contrazice cu argumente informaţiile apărute în spaţiul public în urmă cu mai bine de o lună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă din ultimii – nu ştiu – câţi ani”, a declarat directorul ANM.

În acelaşi timp, Ion Sandu nu a exclus însă posibilitatea ca în anumite perioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteo extreme: „Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nu înseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea ce vedem acum pe hărţi se va distribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecărei luni, lucru pe care ştiinţa nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte. Însă din ce vedem acum nu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă şi mai degrabă una normală”, a declarat şeful ANM.

Potrivit acestuia, în luna noiembrie temperaturile medii vor oscila între 2 şi – 2 grade, iar în decembrie valoare climatologică normală va fi între – 2 şi – 4 grade Celsius.  Şi în prima lună din 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară, excepţie făcând nordul şi centrul ţării. Astfel, în ianuarie sunt prognozate temperaturi de -2 grade Celsius, însă nu este exclus riscul unor zile geroase cu temperaturi de până la -35 de grade, în special în zona de munte şi Transilvania.

După data de 21 noiembrie temperaturile vor mai scădea

Vremea frumoasă de la începutul lunii noiembrie nu are nicio legătură cu încălzirea globală, iar temperaturile vor reveni treptat la normalul perioadei până în ziua de 21 noiembrie. „Această încălzire a vremii, aparent neobişnuită, se datorează unui ciclon format în sud-vestul Spaniei, care aduce aer cald deasupra Europei, şi nu este o consecinţă a încălzirii globale. După data de 21 noiembrie, toate modelele de prognoză dau scăderi de temperatură care se apropie de normele climatologice”, a precizat Sandu.

Urmărește-ne pe Google News