Vreme rece la început de noiembrie

În prima parte a lunii noiembrie, vremea va fi rece, potrivit prognozei ANM.

„Temperaturile minime vor fi cuprinse între -7 și 3 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali până spre -11 grade Celsius și mai ridicate în Dealurile de Vest, spre 6… 7 grade Celsius. În zona montană se așteaptă ninsori și precipitații mixte, iar în restul țării va ploua”, precizează meteorologii ANM.

Prognoza pentru joi

Meteorologii ANM anunță temperaturi scăzute și intensificări ușoare ale vântului în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge 35-45 km/h în timpul zilei.

Maximele zilei vor fi între 9 și 16 grade Celsius, iar în zonele deluroase temperaturile ar putea urca până la 17… 18 grade Celsius.

Minimele nopții vor coborî până la -6 și 4 grade Celsius, cu valori extrem de scăzute în depresiunile din Carpații Orientali, unde se așteaptă până la -11 grade Celsius.

În schimb, în Dealurile de Vest și pe litoral se vor înregistra valori mai ridicate, de 6… 8 grade Celsius. Pe timpul nopții și dimineața, ceața va fi prezentă în Lunca Dunării și pe litoral, iar în alte zone se va semnala izolat.

În București, vremea va fi frumoasă, dar rece dimineața și noaptea. „Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 15 grade Celsius, iar cea minimă – de -1…0 grade Celsius, mai scăzută în zona preorășenească până spre -4 grade Celsius”, anunță ANM.

Prognoza pentru vineri

Vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil spre senin în timpul zilei de vineri. Seara și noaptea, norii se vor strânge deasupra Moldovei, Dobrogei și estul Munteniei, unde izolat sunt posibile burnițe sau ploi slabe. Vântul va sufla moderat în regiunile estice și slab în rest.

Temperaturile maxime vor varia între 9 grade Celsius în nordul Moldovei și până la 18… 19 grade Celsius în zona deluroasă a Olteniei și sudul Banatului. Minimele vor fi între -5 și 5 grade Celsius, cu ceață pe arii restrânse dimineața în Lunca Dunării și pe litoral, iar noaptea – în vest și centru.

În Capitală, vremea va fi frumoasă, cu cer variabil și vânt slab până la moderat. Temperaturile maxime vor atinge 14… 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi între -1 și 2 grade Celsius.

Vreme rece în weekend

Vremea schimbă foaia în weekend, când sunt anunțate temperaturi mai scăzute, ploi, iar în Carpații Orientali și Meridionali sunt posibile precipitații mixte, lapoviță și ninsoare.

„Vremea va deveni rece pentru această dată”, subliniază meteorologii.

Temperaturile de peste zi scad față de ziua anterioară, încadrându-se între 4 și 14 grade Celsius, iar minimele între -4 și 7 grade Celsius.

Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări locale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Transilvania și zonele montane. Ceața va fi prezentă izolat dimineața și noaptea.

Sâmbătă, în București, se așteaptă temperaturi de până la 10… 12 grade Celsius, iar noaptea, termometrele vor indica 3 grade Celsius.

Duminică, temperaturile de peste zi vor fi ușor sub mediile multianuale în sud, centru și est, apropiate de acestea în restul țării. Cerul va fi variabil în nord-vest și mai mult noros în rest, cu ploi locale și burniță în sud și sud-est, iar la munte sunt posibile precipitații mixte. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în sud-est și la munte.

Temperaturile maxime vor fi între 4 și 14 grade Celsius, iar minimele – între -2 și 7 grade Celsius, cu ceață izolat.

În București, cerul va fi noros și sunt șanse mari de ploi slabe sau burniță. Vânt va sufla slab până la moderat, iar maximele vor fi cuprinse între 9 și 10 grade Celsius, pe când minimele vor fi de 3… 4 grade Celsius.

Explicația meteorologilor

Meteorologii Lucian Sfîcă și Andrei Bârlea au explicat că temperaturile minime foarte scăzute din ultima perioadă sunt cauzate de un regim anticiclonal intens care persistă de aproape o lună.

„O dimineață foarte rece de noiembrie. De altfel, chiar și luna octombrie recent încheiată a excelat în acest an prin temperaturile minime considerabil de coborâte”, au scris aceștia pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

„Regimul anticiclonal intens” favorizează răciri nocturne accentuate, mai ales în regiunile montane și depresionare, chiar și atunci când masa de aer generală este relativ caldă.

„Atunci când regimul anticiclonal se instalează după advecții de aer rece, care la acest moment din an au mai degrabă un iz arctic decât polar, răcirile nocturne pot fi chiar impresionante. Astfel, deși prognozele meteorologice indică o tendință de încălzire (..) mecanismul descris mai sus a dus la înregistrarea unor minime demne de orice interval de iarnă propriu-zisă, mai ales în jumătatea de nord a României și mai ales în regiunile montane”, subliniază Lucian Sfîcă și Andrei Bârlea.

Dacă acest regim s-ar fi manifestat în plină iarnă (decembrie-ianuarie), ar fi determinat temperaturi extrem de scăzute, sub pragurile obișnuite, chiar și în contextul schimbărilor climatice actuale.

„Acest regim anticiclonal intens este ceea ce a lipsit iernilor din ultimii ani. Chiar și cu mase de aer relativ calde, iarna dominată de anticicloni puternici ar fi caracterizată prin temperaturi minime diurne coborâte. Contrafactual, evident, dacă regimul anticiclonal din ultima lună s-ar fi instalat în perioada decembrie-ianuarie, chiar și în vremuri de schimbare climatică, iarna nu ar fi trecut neobservată”, concluzionează cei doi experți.

Urmărește-ne pe Google News