Președintele rus Vladimir Putin nu s-a oprit „la acel punct de cotitură final [pe] 23 februarie” și nici nu a răspuns „nenumăratelor oferte de negocieri”, conducându-și „țara într-o noapte lungă și tot mai întunecată până astăzi, fără niciun semn de conformare, fără nicio ofertă serioasă de negociere, fără remușcări”, a spus șefa diplomației germane, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său islandez, Thordis Gylfadottir.
Dacă unii tânjesc acum după o întoarcere la lumea care a existat înainte de 23 februarie, atunci acest lucru este de înțeles. Dar acea lume nu va mai exista. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele șase luni nu va putea fi niciodată anulat.
Annalena Baerbock, ministrul german de externe:
„Atâta timp cât acest război brutal de agresiune continuă, vom continua să sprijinim Ucraina cu ajutor militar, în dreptul său la autoapărare”, a afirmat Baerbock. Cu toate acestea, a adăugat șefa diplomației de la Berlin, chiar și Germania trebuie să rămână capabilă să se apere, având în vedere situația de amenințare din statele baltice.
La rândul său, Gylfadottir a spus că țara sa este „de partea poporului ucrainean în lupta eroică împotriva agresiunii rusești”. Ea a promis să „ajute Ucraina” în eforturile de reconstrucție, astfel încât „tânăra generație să aibă un motiv de speranță și un motiv de a visa”.
„Asta le datorăm. Asta le datorăm oamenilor care luptă și mor pentru a-și apăra țara”, a adăugat șefa diplomației islandeze.
Rusia trebuie să fie trasă la răspundere și „nu trebuie să-și atingă obiectivele”, a mai spus Thordis Gylfadottir, care a punctat că „Ucraina trebuie să câștige”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina