Doodle-ul a onorat, de asemenea, ceea ce ar fi fost ziua de naștere a 93 de ani a adolescentului și victimei evreilor Holocaustului la începutul acestei luni, pe 12 iunie.
Directorul de artă Google Doodle, Thoka Maer, a creat doodle-urile. Ilustratoarea germană a vorbit despre simțul ei de responsabilitate de a păstra memoria Holocaustului ca factor major în procesul de ilustrare.
O investigație care a durat șase ani, în cazul nerezolvat privind trădarea Annei Frank, a identificat un suspect care ar fi dat-o pe mâna naziştilor pe celebra autoare a unui jurnal pe care l-a ținut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam. Arestată de naziști, Anne Frank a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945.
Zeci de scenarii și locații ale suspecților au fost vizualizate pe o hartă pentru identificarea unui trădător, pe baza cunoștințelor despre ascunzătoare, a motivului și a oportunității. Constatările noii cercetări urmează să fie publicate într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, intitulată „The Betrayal of Anne Frank” (Trădarea Annei Frank).
Anne Frank a fost descoperită pe 4 august 1944, după doi ani petrecuți în ascunzătoare. Miep Gies, una dintre ajutoarele familiei, a păstrat în siguranță jurnalul Annei Frank până când a fost publicat de tatăl acesteia, Otto, în 1947, la doi ani după ce ea a murit în lagărul de la Bergen Belsen, la vârsta de 15 ani.
Otto Frank a fost singurul supraviețuitor al familiei. Miep Gies, cea care a recuperat jurnalul lui Anne Frank după ce familia a fost arestată, i l-a dat lui Otto după ce acesta s-a întors în Amsterdam din lagărul de concentrare.
În timp ce citea jurnalul, tatăl și-a dat seama că fiica lui a păstrat o înregistrare exactă și bine scrisă a timpului petrecut de ei în ascunzătoare și a decis să-l publice.
Prima dat[ jurnalul a fost publicat în olandeză sub denumirea de „Het Achterhuis. Dagboekbrieven 14 Juni 1942 – 1 Augustus 1944” (Anexa: Note de jurnal 14 iunie 1942 – 1 august 1944). Foarte curând a fost tradus în engleză și publicat în 1952 cu titlul: Anne Frank: Jurnalul unei tinere fete”.
Traducerea în engleză a devenit foarte populară și foarte curând a fost adaptată în scenarii de film. De-a lungul anilor, jurnalul a fost tradus în peste 60 de limbi și este considerat cea mai răspândită și citită carte a secolului 20.
Ea s-a născut în 1929 la Frankfurt, în Germania. Familia ei a fugit la Amsterdam pentru a scăpa de persecuția nazistă. În anii 1930, tatăl ei a construit o afacere de succes. Familia Frank a rămas în apartamentul său de dinainte de război până când fiica lor mai mare, Margot, a primit o chemare oficială pentru a se prezenta într-un lagăr de muncă nazist în 1942.
Punând în acțiune un plan care fusese destinat unui moment ulterior din timpul războiului, familia s-a ascuns în anexa secretă a clădirii companiei lui Otto Frank, tatăl Annei. Au fost însoțiți în ascunzătoare de partenerul de afaceri al lui Otto, Hermann van Pels, precum și de soția acestuia, Auguste și de fiul lor, Peter.
În această perioadă, Anne a scris despre experiențele ei în ascunzătoare, ca o adolescentă curioasă în floarea vârstei. În primăvara anului 1944, după ce a auzit un reportaj radio de război care cerea relatări directe despre ocupație, Anne a început să editeze și să rescrie secțiuni și, de asemenea, și-a schimbat stilul și tema.
Pe lângă descrierea vieții de zi cu zi în ascunzătoarea lor, Anne a reflectat asupra identității sale naționale și religioase și a unor teme mai mature, inclusiv relația dificilă cu mama sa, povestea ei cu Peter van Pels și schimbările fizice din timpul adolescenței.
Lungmetrajul de animație „Unde este Anne Frank?” / „Where Is Anne Frank?”, de Ari Folman, este o reinterpretare a celebrului jurnal al Annei Frank, aducând acțiunea în prezent, unde prietena imaginară a acesteia, Kitty, prinde viață și începe să o caute prin Amsterdam.