Libertatea a remarcat această anomalie în mai multe liste publicate în presa locală și națională cu privire la felul în care algoritmul de redistribuire a mandatelor a făcut alocările. Practic, la nivelul județului Neamț, conform circumscripției electorale, trebuie să fie 8 deputați, deci pentru fiecare post un partid trebuie să obțină circa 12,5% din voturile totale. Doar PSD a fost aproape să obțină cei doi deputați „curat”, din scor, AUR obținând unul la redistribuire.
Însă cum la nivel național, USR mai avea un rest din alte județe unde nu a obținut mandatele integral, algoritmul a decis ca la Neamț să se facă completarea pentru păstrarea proporției reprezentativității pe țară – numărul de voturi primite în țară să corespundă numărul de mandate obținute. Astfel, USR, deși pe locul al patrulea la Camera Deputaților, după ce în primăvară, când a candidat în alianță, nu a făcut pragul pentru a intra în Consiliul Județean Neamț, acum are 3 deputați.
Calculele se puteau complica dacă POT avea lista completă
La redistribuire se bazau pe unul singur – Iulian Bulai, care se află la al treilea mandat. Pe lângă acesta vor intra în Parlamentul României și Maria Apostol, candidata USR la șefia Consiliului Județean în 2024, și Alin Buzdugan. Calculele s-ar fi complicat pentru USR în Neamț, spune un expert în statistică consultat de Libertatea, dacă cei de la POT ar fi avut o listă completă depusă la Camera Deputaților.
POT a avut însă un singur candidat, care a obținut 8,53% din voturi, iar algoritmul mai avea de atribuit două mandate de deputat în Neamț. Exista posibilitatea ca ambele să fi mers la POT, dar ei au avut doar un om pe listă.
Unul dintre cei care a semnalat această repartiție a fost Claudiu Năsui, de la USR.
„Avem un sistem de redistribuire capabil să nască astfel de anomalii. Felul de completare a mandatelor este pe bază de formulă matematică – a fost un cadou electoral pentru USR Neamț, restul avut de partid în țară a fost suficient de mare și repartitorul electoral a ales Neamț pentru ca numărul de deputați să corespundă numărului de voturi. Dacă dădea un singur mandat USR și restul la AUR sau POT, nu ieșea proporționalitatea pe țară. Să vă dau un exemplu – în 2020, la București, atunci eram președintele filialei USR, a candidat independent și Valeriu Nicolae și a fost aproape să intre în Parlament. Dacă el nu candida și, să spunem, toate voturile lui ar fi ajuns la USR, am fi luat mai puține mandate pe București, deși aveam mai multe voturi”, a declarat Claudiu Năsui pentru Libertatea.
Acesta a spus că s-a încercat schimbarea acestui mecanism în trecut, într-o alianță între reprezentanții mai multor partide, doar că alianța n-a supraviețuit votului și o parte dintre cei implicați nu au intrat în Parlament, astfel că inițiativa a fost abandonată.
O altă anomalie POT, la Senat: au câștigat două locuri de senator și nu le pot primi
Tot Claudiu Năsui a mai semnalat o anomalie la Senat, de data aceasta. Conform numărului de voturi primite, cei de la Partidul Oamenilor Tineri trebuiau să aibă 7 senatori prin redistribuire. Au primit 5 acolo unde au fost aproape de scorul electoral necesar, iar altele două trebuiau să fie primite, prin compensare, în județele unde nu a fost atins deja numărul maximum de senatori. Doar în Giurgiu și în Ialomița mai erau două astfel de locuri rămase disponibile, restul au fost ocupate de partide. Însă în acele două județe, POT nu a avut candidați.
„Alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline. Legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. De azi dimineață ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC. Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu știe cum se soluționează o astfel de speță. Practic, POT la Senat trebuie să ia niște mandate pe care nu poate să le ia pentru că nu a depus fix listă în circumscripția unde ar fi trebuit”, a mai explicat Claudiu Năsui.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat pentru Digi24 că această situație va fi soluționată prin tragere la sorți, iar mandatele vor fi câștigate, aleatoriu, de doi dintre candidații partidelor care au trecut pragul electoral de 5%.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!