Femeile și bărbații afectați de anorexie nervoasă prezintă o fixație legată de ceea ce înseamnă o greutate corporală ideală și tipare de alimentație anormale, recurgând practic la înfometare. De aici survin și riscurile majore pentru sănătate ale acestei afecțiuni.

Anorexia nu este o simplă tulburare alimentară. Are multe simptome și efecte, iar cauzele sale sunt la fel de complexe. Se consideră că anorexia nervoasă apare ca rezultat al unor factori multipli, atât biologici, cât și de mediu. Exemple de factori de mediu sunt: modelul cultural al unei forme corporale suple care imprimă constant stereotipul unui trup slab ca fiind un ideal, profesii cum ar fi cea de fotomodel sau baletul, traume din copilărie. Factori biologici pot fi dereglări hormonale, factori genetici, carențe nutriționale.

Tipuri de anorexie

  • anorexie compulsivă/purgativă: comportamente de eliminare, respectiv vărsături autoprovocate, exerciții fizice în exces, abuz de laxative, diuretice sau clisme
  • anorexie restrictivă: comportamente de limitare drastică a cantității de alimente consumate, sub nevoile calorice ale organismului, corpul fiind practic supus înfometării.

Citește mai mult pe Libertatea pentru femei.

Mai multe informații despre afecțiuni, semne și simptome, în DICȚIONARUL MEDICAL.

Urmărește-ne pe Google News