Libertatea a arătat, vineri, că un concurs pentru postul de medic ortoped al Spitalului Penitenciar Rahova a fost câștigat de un doctor care a fost examinat de o comisie formată din colegii săi de la Spitalul Floreasca.
Anomalia a fost semnalată de alt concurent, Andrei Tutovanu, care a fost al doilea în clasamentul punctajului.
Astfel, deși concursul s-a desfășurat pe Secția Ortopedie 1 de la Spitalul Floreasca, atât candidatul care a obținut postul, cât și cei din comisie erau din Secția Ortopedie 2 a aceluiași spital de urgență bucureștean.
Libertatea a solicitat încă de luni un răspuns de la Spitalul Penitenciar, Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției, însă ANP a răspuns abia sâmbătă la solicitarea ziarului.
ANP: „Specialitatea postului şi specificitatea probei clinice au îngustat aria de selecţie a membrilor”
Astfel, instituția din subordinea Ministerului Justiției a menționat că nu e nimic în neregulă cu concursul, fiind „respectate prevederile cu privire la procedura de selecție a membrilor comisiei de concurs”.
Ce argumente au invocat cei de la ANP?
- „Specialitatea postului şi specificitatea probei clinice au îngustat aria de opţiuni/selecţie a membrilor”
- “în cazul în care se susţine proba clinică, aceasta se va desfăşura într-o secţie de profil, în care candidaţii nu au avut acces în ultimele 30 de zile”, condiţiile de defăşurare a probei clinice, respectiv locaţia, au fost respectate, fiind efectuate în acest sens verificări prealabile de către Penitenciarul-Spital Bucureşti-Rahova”
Practic, cei de la ANP spun că, deși candidatul era coleg cu cei din comisie, faptul că nu a desfășurat concursul pe secția sa ar fi suficient pentru a respecta ordinul 869/2015 al Ministerului Sănătății.
Având în vedere cele prezentate, precizăm că desfășurarea concursului s-a realizat în conformitate cu dispozițiile legale în materie.
Răspuns ANP pentru Libertatea:
Răspunsul integral al ANP
Libertatea a întrebat: „Care este motivul pentru care din comisie au făcut parte colegii candidatului Ionescu M.R. de la Spitalul Floreasca (dr. Ene, dr. Rădulescu, dr. Ciurea, dr. Oprescu), ultimul fiind chiar de gardă în acea zi cu dr. Ionescu? Considerați concursul unul imparțial?”
ANP a răspuns: „Concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de medic specialist ortopedie – traumatologie din cadrul Penitenciarului-Spital București-Rahova s-a realizat cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 869/2015, cu modificările și completările ulterioare, acesta reprezentând legislația specifică, aplicabilă la nivel național tuturor posturilor de medic din cadrul instituțiilor.
Potrivit art.7 alin.(1) lit.b) din O.M.S sus-menţionat, comisia de concurs este formată din:
,,b) pentru celelalte unităţi sanitare:
1. preşedinte – medic primar în specialitatea postului respectiv, medic dentist primar sau farmacist primar ori, după caz, un biolog, biochimist, chimist, cu grad principal, în specialitatea postului;
2. membri:
– medic primar în specialitatea postului respectiv, medic dentist primar sau farmacist primar ori, după caz, un biolog, biochimist, chimist, cu grad principal în specialitatea postului;
– medic primar în specialitatea postului respectiv, medic dentist primar sau farmacist primar ori, după caz, un biolog, biochimist, chimist, cu grad principal în specialitatea postului desemnat de către organizaţia profesională judeţeană sau a municipiului Bucureşti din care face parte;
3. reprezentantul ordonatorului de credite superior ierarhic, în funcţie de subordonare;
4. secretar – medic, medic dentist, farmacist sau, după caz, biolog, biochimist ori chimist.”
Având în vedere că, la nivelul sistemului penitenciar, nu există angajat niciun medic ortoped:
· prin adresa nr.21883/PSBRB/02.02.2022, Penitenciarul-Spital Bucureşti-Rahova, unitate organizatoare, s-a adresat Colegiului Medicilor din Municipiul București în vederea desemnării unui reprezentant, medic primar în specialitatea ortopedie – traumatologie pentru a face parte din comisia de examinare, respectiv din comisia de soluționare a contestațiilor, precum și a unui membru supleant. Ca raspuns la solicitarea adresată, CMMB a desemnat un membru pentru comisia de examen și un membru pentru comisia de contestații.
· pentru desemnarea celorlaţi membri ai comisiei, ţinând cont de specialitatea postului şi specificitatea probei clinice, Penitenciarul-Spital București-Rahova s-a adresat Spitalului Clinic de Urgență București Floreasca (specialitatea postului şi specificitatea probei clinice îngusând aria de opţiuni/selecţie a membrilor).
Astfel, fiind respectate prevederile legale cu privire la procedura de selecţie a membrilor comisiei de concurs.”
Libertatea a întrebat: „Care au fost răspunsurile Ministerului Justiției / Administratiei Naționale a Penitenciarelor / Spitalului Penitenciar Rahova la contestațiile unui contracandidat la concurs?”
ANP a răspuns: „Răspunsurile la solicitările formulate de un petent, în orice context, vizează exclusiv petentul şi nu pot fi diseminate către terţi. Contestaţiile formulate se soluţionează conform cadrului legal.”
Libertatea a întrebat: „Care este motivul pentru care, deși concursul s-a desfășurat pe secția Ortopedie 1 din cadrul Spitalului Floreasca, 4 membri ai Comisiei de concurs erau de pe secția Ortopedie 2, colegi ai unui candidat?”
ANP a răspuns: „Ţinând cont de prevederile punctului 1 din Anexa nr.2 la Ordinul nr. 869/2015 al ministrului sănătății, potrivit cărora: “în cazul în care se susţine proba clinică, aceasta se va desfăşura într-o secţie de profil, în care candidaţii nu au avut acces în ultimele 30 de zile”, condiţiile de defăşurare a probei clinice, respectiv locaţia, au fost respectate, fiind efectuate în acest sens verificări prealabile de către Penitenciarul-Spital Bucureşti-Rahova.
Având în vedere cele prezentate, precizăm că desfășurarea concursului s-a realizat în conformitate cu dispozițiile legale în materie”.
Foto: Shutterstock