Reamintim, premierul Mihai Tudose a cerut în vară Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) verificarea contractelor bancare, iar ulterior raportul instituției a fost publicat pe site-ul său, însă fără a menționa și numele instituțiilor.
Ce a găsit ANPC
Potrivit unui document postat pe Grupul clienților cu credite în CHF, sancțiunea vine ca urmare a unor memorii trimise la Secretariatul General al Guvernului și Administrația Prezidențială.
„Referitor la sesizările dumneavoastră transmise către Secretariatul General al Guvernului, respectiv către Administraţia Prezidenţială, redirecţionate către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor și înregistrate cu nr. 6819/17.08.2017 și 6.834/17.08.2017 formulate împotriva Raiffeisen Bank SA, vă informăm faptul că, din verificările efectuate, echipa de control a identificat încălcări ale Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, motiv pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional, fiind dispusă măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte.
Menţionăm faptul că operatorul economic de servicii financiare îşi rezervă dreptul de a contesta la instanţa competentă sancţiunea şi măsura dispusă”, se arată în răspunsul ANPC către Grupul clienților cu credite în CHF.
ANPC menționează că banca trebuie să elimine practicile incorecte, însă banca a anunțat că va contesta măsura în justiție.
Scandal între stat și bănci
Controalele ANPC din această vară vin în contextul unui scandal mai mare între stat și bănci. Premierul Mihai Tudose a acuzat că băncile sunt ”mai rele decât Terente”, iar Fiscul le-a controlat la rândul său și a dispus mai multe amenzi, pe motiv că nu au plătit corect impozit pe profit.
De altfel, Ministerul Finanțelor susține că 31 de bănci prezente în România nu au raportat profit în ultimii cinci ani.