Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului transmite că trebuie să cumpărăm pește și produse din pește doar din locuri autorizate, unde se respectă regulile de igienă. Deși riscul răspândirii COVID-19 prin intermediul alimentelor este redus, șeful ANPC ne spune să fim însă prevăzători. Acesta a anunțat că cei care comercializează aceste produse trebuie să respecte o serie de reguli.
Operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 şi protejarea sănătăţii consumatorilor, în condiţiile în care în aceste zile creşte în mod tradiţional consumul de peşte, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, sfătuiesc consumatorii să cumpere peşte şi produse din peşte numai din locuri autorizate. În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus COVID-19 operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus şi să protejeze sănătatea consumatorilor”, a declarat Paul Anghel, șeful ANPC, pentru Agerpres.
Astfel, angajaţii care manipulează peştele trebuie să fie dotaţi cu măşti, mănuşi de unică folosinţă, vizier sau ochelari de protecţie. În incinta supermarketurilor, zona de servire a peştelui proaspăt trebuie să fie delimitată pentru a se evita apropierea clienţilor de marfă şi de angajaţii acestor raioane. Comisarul ANPC atenţionează consumatorii să nu achiziţioneze peşte de la persoane fizice neautorizate întrucât aceştia nu au posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu pot elibera bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială.
„Fac precizarea că, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la răspândirea virusului, EFSA (European Food Safety Authority) a publicat un comunicat în care precizează că este puţin probabil ca boala să fie răspândită prin alimente. Autoritatea europeană a adăugat că monitorizează îndeaproape situaţia, deoarece apar tot timpul noi informaţii despre epidemia de COVID-19, ” a mai spus Paul Anghel.
De asemenea, directorul pentru cercetare al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor, Marta Hugas, a declarat că precedentele epidemii provocate de un coronavirus – SARS-CoV şi MERS-CoV – au arătat că „transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc”.
Șeful ANPC le recomandă românilor să cumpere doar cantitatea de produse necesară familiei, pentru că numai în aceste condiţii poate fi combătută risipa alimentară, şi totodată piaţa neagră şi specula.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro