„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, sfătuiesc consumatorii să cumpere peşte şi produse din peşte numai din locuri autorizate. În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus COVID-19 operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus şi să protejeze sănătatea consumatorilor”, a declarat Paul Anghel, șeful ANPC, pentru Agerpres.
Astfel, angajaţii care manipulează peştele trebuie să fie dotaţi
cu măşti, mănuşi de unică folosinţă, vizier sau ochelari de protecţie. În
incinta supermarketurilor, zona de servire a peştelui proaspăt trebuie să fie
delimitată pentru a se evita apropierea clienţilor de marfă şi de angajaţii
acestor raioane. Comisarul ANPC atenţionează consumatorii să nu achiziţioneze
peşte de la persoane fizice neautorizate întrucât aceştia nu au posibilitatea
să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu
pot elibera bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială.
„Fac precizarea că, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la răspândirea virusului, EFSA (European Food Safety Authority) a publicat un comunicat în care precizează că este puţin probabil ca boala să fie răspândită prin alimente. Autoritatea europeană a adăugat că monitorizează îndeaproape situaţia, deoarece apar tot timpul noi informaţii despre epidemia de COVID-19, ” a mai spus Paul Anghel.
De asemenea, directorul pentru cercetare al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor, Marta Hugas, a declarat că precedentele epidemii provocate de un coronavirus – SARS-CoV şi MERS-CoV – au arătat că „transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc”.
Șeful ANPC le recomandă românilor să cumpere doar cantitatea de produse necesară familiei, pentru că numai în aceste condiţii poate fi combătută risipa alimentară, şi totodată piaţa neagră şi specula.