Reprezentanţii ANPC au transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că a fost desfăşurată, în ultimele zile, o amplă campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în magazinele Lidl.
Au fost verificate 295 de locaţii din întreaga ţară, iar în urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat 757 de amenzi contravenţionale în valoare de circa 7,5 milioane de lei.
De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconforme, în valoare de 120.000 de lei.
Comisarii ANPC au mai decis oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 23 de puncte de lucru, au propus închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de până la şase luni, pentru patru unităţi, din judeţele Botoşani, Galaţi şi Giurgiu, dar şi închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de la şase luni la un an pentru şapte puncte de lucru, din Regiunea Bucureşti-Ilfov.
Totodată, pentru 43 de unităţi a fost cerută încetarea practicii comerciale incorecte.
Măsura de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, a fost aplicată unor puncte de lucru situate în judeţele Ilfov, Bihor, Maramureş, Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Arad, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
„«Ciupitul la cântar» a devenit o formă de comerţ. Ciudat este că niciodată nu se gândeşte nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul! Dacă ştii că procesul tehnologic scade cantitatea, cum se întâmplă că nimeni nu pune puţin în plus, pentru a preveni scăderea! Lidl este corigent la cântar şi nu numai!” – a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Printrele neregulile descoperite au fost: diferențe la gramajul real faţă de cel menţionat pe ambalaj și nerespectarea regimului promoţiilor.
De asemenea, inspectorii au găsit pâine depozitată în lăzi neigienizate, camere frigorifice cu depuneri masive de gheață, mâncare expirată și fructe stricate sau de calitate inferioară, la raft fiind menționată calitatea I. Unele dintre produse erau depozitate necorespunzător, le lipseau etichetele cu ingrediente sau prețul pe unitatea de măsură.
Au mai fost găsite testere pentru produse cosmetice fără etichete cu data deschiderii sau ingredientele lor, dar și jucării fără etichete cu avertismente de utilizare.
Alte abateri de la legislaţie au fost: comercializarea unor jucării fără a avea menţionate pe etichetă avertismentele legate de utilizare și neconcordanțe în ce privește ingredientele înscrise pe ambalaj și cele reale.