Aceste prețuri nu sunt prețurile finale plătite de consumatori. La acestea se mai adaugă tarifele de transport și distribuție ale regiilor locale, și urmează să fie dimunate prin subvențiile plătite de către fiecare primărie.

În București, ELCEN – producătorul de energie termică al Capitalei a obținut o creștere de 86,58%, de la 176,55 lei pe MWh la 329,41 lei pe MWh. În cifre brute, creșterea este astfel de 152,86 lei/MWh.

Prețurile aprobate de ANRE pentru energia termică livrată regiilor locale de transport și distribuție

Creșterea prețurilor la materiile prime

„Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, a transmis ANRE într-un comunicat.

De asemenea, instituția spune că prețul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat recent că prețul pe gigacalorie va crește cu 20%, de la 490 la 600 de lei.

În acest moment, potrivit datelor de pe site-ul Termoenergetica, prețul este de 440,5 lei pe gigacalorie, fără TVA. Cu TVA ajunge la 524,2 lei.

Din acest preț, populația plătește doar 137 de lei, fără TVA, pe fiecare gigacalorie, adică 163 de lei, preț final. Diferența este achitată de primărie. Astfel, per total, o treime din prețul real al gigacaloriei este plătită de populație și două treimi de primărie.

Primăriile decid dacă și cât compensează

Rămâne de văzut cât din diferența suplimentară de 152,86 de lei avizată de ANRE pe fiecare MWh va fi suportată de către autoritățile locale.

ELCEN, producătorul de energie termică al Capitalei, are de recuperat o datorie de 400 de milioane de lei de la Termoenergetica, urmașul fostului RADET, societate deținută de primăria București.

ANRE precizează în comunicat că prețul local pe fiecare oraș, care să includă și tarifele de transport și distribuție, se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă în consiliul local.

„De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local, potrivit legii”, arată ANRE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News