Impactul în facturi va fi de circa 6%, potrivit calculelor Libertatea. Și asta pentru că prețul gazelor reprezintă circa 50% din totalul facturii. Restul este ocupat de tarife de distribuție, transport și înmagazinare. Astfel, o scumpire de 10% a gazelor ar duce la un impact de 5%. La aceste sume suplimentare se adaugă TVA de 19%, ceea ce mai aduce un punct procentual.

Potrivit ANRE, impactul este de 4,8 lei la un consum mediu de 700 kWh pe lună. Numai că acum este iarnă, iar consumul mediu este de 2-3 ori mai mare în fiecare lună, astfel că impactul este de 15 lei în plus în lunile de iarnă.

Scumpirea este ciudată, deoarece nici iarna nu a fost foarte grea până, dar și din cauza faptului că are loc în mijlocul perioadei reglementate, adică în interiorul perioadei ianuarie-aprilie.

Scumpirea gazelor va duce, cel mai probabil, și la creșterea tarifelor pentru energia termică și a apei calde deoarece termocentralele care asigură căldura în marile orașe au tot statut de consumator casnic și folosesc gazele drept combustibil.

Ce spun autoritățile

”Valoarea CUG (costurilor de achiziție cu gazele – n.r.) pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kWh (adică între 8 și 11 lei pe MWh – n.r.).

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.

Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/kWh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 kWh/lună/loc de consum”, spune instituția.

Anterior, autoritățile au estimat o iarnă mai grea decât cea de anul trecut, dar Transgaz avertiza că stocurile sunt cele mai mici din ultimii ani.

Începând cu luna octombrie, președinte al ANRE este Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD și fost sindicalist din energie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News