Importurile de gaze ale României au crescut în ianuarie 2022 cu aproape 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi au fost la un preţ de patru ori mai mare, potrivit rapoartelor ANRE, scrie Agerpres.

Astfel, dacă în ianuarie 2021, importurile erau de 2,7 milioane de MWh, în ianuarie 2022, acestea se ridicau la 4 milioane de MWh. De asemenea, costul de import a fost de 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare față de cât a fost în ianuarie 2021, adică 68 de lei pe MWh.

Rapoartele ANRE mai arată că importurile de gaze au reprezentat 30% din consumul total al României în ianuarie 2022. Principalii importatori au fost MET Austria Energy Trade şi WIEE România.

În acelaşi timp, producţia internă de gaze naturale a scăzut de la 8,7 milioane de MWh la 8,1 MWh, iar consumul final de gaze s-a redus cu 11% și a ajuns la valoarea de 17 milioane de MWh.

România ar putea fi obligată de UE să stocheze 80% din gazul necesar pentru iarna viitoare până în noiembrie

Uniunea Europeană intenționează să le impună celor 27 de state membre, implicit României, să îşi asigure 80% din stocurile de gaz pentru iarna 2022 până în luna noiembrie şi „reflectează la o plafonare a preţurilor gazului şi a electricităţii”, potrivit anunțului făcut în martie.

În prezent, stocul de gaz al Europei este de 30%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an. Totodată, Rusia este acum cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”.

Totodată, Legea offshore menită să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagră a fost votată de Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 25 mai. Investitorii vor împărți veniturile cu statul român în proporție de 40%-60%. Potrivit formei finale a proiectului, România va avea drept de preempțiune la achiziția gazelor naturale, ceea ce înseamnă că își va acoperi mai întâi necesarul intern, iar apoi poate vinde surplusul la export.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News