Schimbările vizează regulamentul de furnizare a electricității la clienții finali.

  • Procesul de încheiere a contractelor a fost flexibilizat, prin eliminarea prezentării actelor de spațiu. Astfel, încheierea unui contract se va face pe baza acordului în scris al solicitantului, copia actului de identitate, declarației pe proprie răspundere privind deținerea unui spațiu locativ, în calitate de proprietar, chiriaș, moștenitor etc., dar și a faptului că nu există litigii cu privire la locul de consum.
  • Oferta-tip de furnizare trebuie publicată de furnizor pe pagina sa de internet și nu poate fi modificată pe perioada de valabilitate a acesteia.
  • Convenția de consum devine obligatorie, iar datele înscrise în aceasta sunt folosite la determinarea consumului de energie în cazul în care indexul nu este citit de către distribuitor sau autocitit de către consumator.

Libertatea a scris recent de cazul unui consumator din Brașov care a primit o factură umflată de la Electrica. Aceasta a dat vina pe distribuitorul din zonă, care era o companie tot din grupul Electrica. La rândul său, distribuitorul a spus că legislația îi permite să estimeze consumul.

Clientul a prezentat factura și contorul, iar pe acestea se vedea clar că acel consum estimat este mai mare cu aproape 800 kWh față de cel real.

De asemenea, Virgil Popescu – ministrul energiei – a povestit cum a primit o factură de 900 de lei în ianuarie, pentru un loc unde nu exista consum mare.

Acces gratuit la contul propriu

În fine, ANRE a mai decis obligarea furnizorilor de a asigura clienților accesul gratuit, pe site-urile lor, la bazele de date cu istoricul privind consumul propriu al consumatorilor.

În acest moment mai mulți furnizori nu respectă această prevedere, așa cum este cazul Hidroelectrica.

 
 

Urmărește-ne pe Google News