Documentul arată că o serie de tranzacții pot fi suspectate de manipulare a pieței, reprezentanții ANRE demarând investigații în acest sens.
„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, se arată în document.
Furnizorii au utilizat și alte modalități de creștere artificială a sumelor decontate, respectiv excluderea contractelor cu preț mic în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022.
În alte cazuri au fost semnalate situații în care compensarea se făcea de două ori, la furnizori diferiți.
Începând cu luna noiembrie 2021 consumatorii din România beneficiază de compensarea unei părți din facturile la energie electrică și gaze naturale.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!