ANRE a transmis într-un comunicat că este vorba despre 77 de acțiuni de control de tip verificare, 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control și 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza unor sesizări.
În sectorul energiei electrice sunt 18 controale la operatori economici pentru verificarea respectării dispozițiilor legale la „6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii noncasnici”, apoi la „4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale”, „4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar”, dar și „4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică”, în cazul lor „existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul”.
Controalele se fac și la furnizorii de gaze naturale, iar „rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora”.
Controalele au venit după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, dar și ANRE verificarea furnizorilor de energie și gaze care cresc prețurile și apoi cer decontări mai mari de la bugetul de stat.
„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022”, a spus Burduja.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mihaelamicu2001 • 10.12.2023, 16:35
Pe noi au incercat sa ne fure ca la alba neagra. De genul 3x2=8 Aveti grija la facturi.
Aura1 • 10.12.2023, 07:26
Să verifice statului, că este direct interesat, noi avem subvenții. Chiar și așa, statul, tot noi suntem, deci..la control cu ei...