Sseria controalelor în unitățile amplasate în cele șapte zone de interes turistic — Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia — a continuat și în acest început de săptămână, potrivit unui comunicat al instituției, remis miercuri Agerpres.
În acest context, inspectorii sanitari veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 au verificat 74 de unități, iar pentru abaterile de la legislație șase restaurante, trei patiserii, două unități tip fast food, două magazine alimentare, o pizzerie, o gelaterie, o pensiune, un bufet, un bar și un laborator de patiserie au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 38.000 de lei pentru deficiențe precum: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de producție, etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
CITEȘTE ȘI… Un nou scandal zguduie Biserica. Starețul Mănăstirii Prislop, dar afară pentru comportament indecent cu un fost călugăr
În plus, în data de 17.07.2017, la solicitarea Poliției de Frontieră — Garda de Coastă, o echipă de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat în portul Constanța, unde a constatat abateri de la legislație. A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei și s-au reținut 373 kilograme de pește, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare.
„Litoralul românesc este sigur din punct de vedere al siguranței alimentare. Sigur, lucrurile sunt perfectibile, nimic nu e perfect, dar în fiecare an încercăm să fim mai buni. Sfatul pentru consumatori este să își achiziționeze produsele din unități înregistrate și autorizate sanitar-veterinar, să nu se bucure la chilipiruri, să nu se bucure la produsele ‘pseudo tradiționale’, care se regăsesc la tot felul de colțuri de stradă sau pe mai știu eu unde, de-a lungul traseelor turistice sau șosele, să nu își țină produsele, indiferent că vorbim despre cei care se deplasează la mare pe malul Mării Negre sau în alte zone cu potențial turistic, să nu își lase produsele un timp îndelungat sub influența razelor de soare. Acum sunt peste tot magazine alimentare de unde pot fi achiziționate, sunt numeroase, să nu ia cantități mari. Odată început un produs, este indicat să fie consumat până la capăt. Nu este indicată reambalarea produselor, nu este indicat contactul acestora cu alte categorii de produse… norme generale, norme generale care se cer a fi respectate în primul rând pentru binele nostru. De asemenea, în condițiile în care sesizează neconformități, ei le pot comunica și cu maximă promptitudine le identificăm și bineînțeles că le și rezolvăm”, a declarat președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat la începutul lunii iulie, la Constanța, „Comandamentul Sezon Estival 2017”.
„Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și, implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc”, se menționează într-un comunicat al instituției remis, pe 6 iulie, Agerpres.
Conform sursei citate, în perioada 3 iulie — 3 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare.
CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ O analiză completă. Cum ar trebui impozitată Biserica în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro