Cel mai mare aisberg din lume, A-68, a devenit puțin mai mic. La aproximativ 5.100 de kilometri pătrați, A-68 a fost cel mai mare bloc de gheață plutitor din Antarctica de când s-a despărțit de continent în iulie 2017.
Joi, însă, a rămas fără o bucată de aproximativ 175 de kilometri pătrați, scrie BBC.
Aisbergul se deplasează în prezent spre nord din Peninsula Antarctică. După ce a intrat în ape mai calde, acum circulă pe curenți care ar trebui să îl ducă spre Atlanticul de Sud.
Profesorul Adrian Luckman, care a urmat traseul A-68, a declarat că noua fractură ar putea marca începutul sfârșitului acestui gigant gheață.
„Sunt uimit că ceva atât de subțire și fragil a plutit atât de mult pe mare, liber”, a declarat cercetătorul universității Swansea pentru BBC News.
„Cred că despărțirea finală începe acum, dar fragmentele care urmează vor fi cu noi probabil ani de zile”.
Dovada despărțirii de joi a venit printr-o imagine radar transmisă de satelitul Sentinel-1 al Uniunii Europene.
Numele A-68 provine dintr-un sistem de clasificare propus de Centrul Național de pentru Ghețari din SUA, care împarte Antarctica în mai multe zone, numite cadrane. Deoarece imensa bucată s-a rupt de pe raftul de gheață Larsen C din Marea Weddell, a primit denumire „A”. „68” a fost cel mai recent număr din seria de mari bucăți de gheață din sectorul respectiv.
Când a fost studiat pentru prima dată în 2017, A-68 avea o suprafață de aproape de 6.000 kilometri pătrați, cu o grosime medie de aproximativ 190 de metri.
Timp de mai multe luni părea să eșueze pe malul mării, dar, în cele din urmă, a reușit să prindă un curent și a plecat spre nord. Vara trecută, uriașul bloc de aisberg era la un pas să rupă gheața persistentă care înfundă Marea Weddell. Eveniment care a expus A-68 la umflături mult mai mari, iar acum structura este afectată, specialiștii fiind de părere că se vor mai rupe câteva bucăți de gheață.
În prezent, imensa insulă plutitoare de gheață călătorește prin zona insulelor Orkney de Sud, care formează vârful îndepărtat al Peninsulei Antarctice. Apoi, curenții ar trebui să-l arunce în direcția generală a Georgiei de Sud și a Insulelor Sandwich de Sud.
Nimeni nu știe cât de mult poate să-și păstreze actualul curs A-68. Dar chiar dacă va avea loc o fragmentare majoră, blocurile glaciare individuale ar putea persista până în anii 2020 înainte de a se topi.