Oamenii de știință au fost uimiți atunci când, pe 18 martie, o stație de cercetare din Antarctica a raportat o temperatură de -11,5 grade Celsius, un posibil nou record mondial pentru această regiune, dar și pentru perioada în care a fost înregistrată, potrivit CNN.

Temperatura maximă normală pentru acea zi era de -49 grade Celsius, ceea ce face ca valoare înregistrată în 18 martie să fie cu aproximativ 38 de grade Clesius mai ridicată decât în ​​mod normal.

Valoarea a fost înregistrată la stația cercetare Concordia din vârful Domul C, de pe Platoul Antarctic, cunoscut ca cel mai rece loc de pe Pământ.

Dacă Organizația Meteorologică Mondială ar urmări cu adevărat această măsurătoare, oamenii de știință spun că probabil ar stabili un record mondial.

„Se pare că a stabilit un nou record mondial pentru cel mai mare exces de temperatură peste normal… măsurat vreodată la o stație meteo fixă”, a scris luni Robert Rohde, principalul om de știință de la Berkeley Earth.

Randall Cerveny, profesor de științe geografice la Universitatea de Stat din Arizona și raportor pentru înregistrările extreme pentru Organizația Meteorologică Mondială, a declarat pentru CNN că acest tip de înregistrare, oricât de mult ar fi peste sau sub normal, nu este urmărită sau verificată de OMM.

„Tot ceea ce am văzut personal despre observația de pe Domul C sugerează că este o observație legitimă”, a spus Cerveny pentru CNN.

Deși -11,5 grade Celsius nu este deloc o temperatură mare, este nemaiîntâlnită pentru această parte a Antarcticii, iar o creștere cu 38 de grade peste medie este la fel neobișnuită.

Oamenii de știință sunt de părere că umezeala din ocean, combinată cu o masă de aer cald neobișnuită pentru această perioadă a anului, au pătruns pe continentul înghețat și au determinat apariția acestui fenomen neobișnuit.

Căldura extremă din Antarctica ridică îngrijorări în privința efectelor pe termen lung asupra calotei glaciare, mai ales dacă acestea persistă. O calotă glaciară din Antarctica, aproape de dimensiunea orașului Los Angeles, s-a dezintegrat în câteva zile, din cauza căldurii neobișnuite de pe continent.

 
 

Urmărește-ne pe Google News