De când Rusia a început joi războiul contra Ucrainei, sute de fotografii și filmări au curs pe Internet și pe rețelele sociale, postate de oameni care descriau situația bombardamentelor din statul european, oamenii morți sau răniți și fuga refugiaților.
Unele sunt reale, altele nu.
Un breaking news nereal pe internet
„OMG, Rusia tocmai a atacat Ucraina. Priviți aceste filmări”, este descria unui clip video, o compilație de imagini de 6 ore difuzat în regim de live pe o pagină de Facebook cu peste 130.000 de următori. Clipul a strâns, în trei zile, peste 1,3 milioane de vizualizări.
În unul din ultimele fragment din compilație, un sistem antiaerian trage într-o aeronavă militară. La un moment dat, avionul este nimerit și se prăbușește la sol, cu o explozie. Soldatul care conducea aeronava s-a catapultat și este văzut în aer, agățat de parașută.
Și nu e singura postare. Acest exact fragment a circulat masiv pe Facebook, cu mesaje precum „Breaking News! Rusia atacă Ucraina acum!” sau „Navă doborâtă în Ucraina”. Pe Twitter, fragmente din același video au fost descrise ca fiind din războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia distruge baza aeriană a Ucrainei”, „Așa arată controlul absolut al Rusiei asupra Ucrainei”, potrivit publicației AltNews.
Demontat de Reuters și de alte instituții media
Multe instituții media, precum Reuters și Associated Press, dar și Institutul Poynter pentru studii media, care deține PolitiFact, au arătat că clipul video este de fapt dintr-un joc de simulare de război, numit Arma 3, lansat în 2013.
În realitate, soldatul care se catapultează la finalul clipului, după ce aeronava militară pe care o conducea este doborâtă, nu este nici ucrainean, nici rus, nu este nici măcar o persoană reală. Ci un personaj dintr-un joc video.
„Pot confirma că aceste imagini sunt din filmări făcute de tineri care joacă Arma, descrise în mod fals ca fiind din conflictul din Ucraina”, au confirmat pentru AP reprezentanții companiei Bohemia Interactive, creatoarea seriei de jocuri Arma.
Adică este conținut creat de utilizatori care se filmează – sau mai bine zis, filmează ecranul computerului – în timp ce se joacă, publicat apoi pe platformele de social media.
Compania a avertizat apoi și pe Facebook asupra imaginilor din joc, precizând că e în discuții cu instituțiile de presă din lume.
Părți din același joc, ori din edițiile trecute ale Arma au mai circulat online ca fiind evenimente din război și cu alte ocazii, conflictul din Gaza sau din Afganistan, potrivit Reuters.
Gâdea a găsit el imaginea și a dat-o redacției
Filmarea a ajuns și la Antena 3, în ediția de sâmbătă, 26 februarie, a emisiunii „Sinteza Zilei”, prezentată de Mihai Gâdea. Emisiunea lui Mihai Gâdea a realizat audiențe impresionante de când a început războiul, concurând și cu televiziunile comerciale, precum ProTV, ceea ce nu e standardul obișnuit al pieței din România.
Sâmbătă, în studio, printre alții era și purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu.
Invitații au dezbătut câteva ore subiectul războiului Rusia – Ucraina, în timp ce pe ecran s-au derulat imagini de pe străzile din Kiev, cu tancuri, clădiri distruse de proiectile și cu oameni fugind din calea focurilor de armă.
La un moment dat, Mihai Gâdea cere oamenilor din echipa de regie să transmită o anumită filmare, pe care le-a trimis-o el. „Haideți să vedem imaginile de la Marea Azov”, spune prezentatorul, în timp ce pe ecran apare filmarea din Arma 3, făcută pe calculator.
„Iată cum se trage”
„Iată imaginile, iată cum se trage. Este un avion de luptă după care se trage cu antiaeriană. Cred că a fost limpede mai devreme că a existat un contact, dar trage în continuare”, continuă Gâdea.
„Semnalele alea luminoase erau lansate de avion ca să atragă tirul, domnule general?”, continuă Mircea Badea discuția, adresându-i-se purtătorului de cuvânt al MApN, ca să obțină explicații de la un om ceva mai familiarizat cu domeniul. „Da, da”, se aude răspunsul.
Sunt clipe când oamenii din studio sunt ei înșiși victimele spectaculozității imaginilor, fără să știe acest lucru. Tocmai calitatea ridicată i-a păcălit. „De ce Mihai Gâdea a vrut să dea imaginile, că practic el le-a zis, e greu de explicat”, a spus un om din Antena 3, pentru Libertatea rugând să nu-i fie dat numele. „Lucrăm sub o mare presiune a timpului”, a mai spus jurnalistul A3.
CNA a primit mai multe sesizări
Dezbaterea din platoul postului TV s-a mutat apoi de la filmare la alte teme legate de război.
În urma emisiunii de sâmbătă, Consiliul Național al Audiovizualului a primit mai multe sesizări cu privire la imaginile prezentate de Antena 3, a spus pentru Libertatea președinta CNA Cristina Pocora.
Purtătorul de cuvânt al MApN: „Știam, nu am avut timp să spun nimic”
Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, susține că știa că imaginile nu sunt reale. Întrebat de ce nu le-a atras atenția prezentatorilor în timpul emisiunii, militarul a spus că „nu am avut timp, pentru că până mi-am dat seama, le-au scos de pe ecran”. El a mai precizat că nici nu este el cel care îi răspunde lui Mircea Badea la întrebarea despre semnalele luminoase, ci Radu Tudor.
Militarul a subliniat că a fost doar un invitat în emisiune și nu este responsabil pentru ceea ce a difuzat postul, ori pentru ceea ce transmit televiziunile, în general.
Ce rol am eu în chestiunea asta? Nu am nicio legătură cu ce introduce în emisiune Antena 3. Le-am spus în pauză că, din ce știu eu, clipul este dintr-un joc video, pentru că îl mai văzusem pe Facebook cu câteva zile înainte. Nu mi-au răspuns nimic, nu a fost o discuție pe tema asta.
Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN:
Producătoarea emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihaela Andrei, nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!