Mai exact, site-ul încărca acest script numit CoinHive atunci când încercai să accesezi secțiunea live a site-ului Antena3.ro. Acesta ducea capacitatea procesorului central la 100% și folosea puterea de calcul și energia consumată pentru rezolvarea unor calcule complexe care ajută la producerea Monero.
Cei care au sesizat anomalia sunt utilizatorii Reddit.
Programul a rulat timp de patru ore între 10 și 11 ianuarie, până la ora 2 dimineața.
Aseară, Antena 3 a avut un interviu cu premierul Mihai Tudose.
Atacați de hackeri
Roman Gusti, şeful Digital Antena Group, a declarat că site-ul a fost atacat cibernetic, iar postul a eliminat codul imediat ce oficialii săi au fost alertaţi.
„Un atac al unor hackeri, care au reușit să injecteze un script în pagina de live a site-ul antena3.ro, imediat ce am fost alertați am eliminat problema, azi-noapte în jurul orei 2. Sunt lucruri care se întâmplă în online, important este să le depistezi și să le contracarezi”, a declarat Roman Gusti, șeful departamentului digital al Antena Group, citat de CyberMedia.
”În seara zilei de 10 ianuarie 2018, secțiunea LIVE a site-ului televiziunii Antena 3 a fost atacată permițându-se utilizarea unui script de minat criptomonede, încărcat în urma unei breșe de securitate pe unul dintre serverele Antena3.ro, aflat în gestiune externalizată.
Problema a fost rezolvată în timpul nopții, la scurt timp după ce am aflat de existența ei.
Timp de câteva ore, site-ul a fost folosit de către autorii atacului pentru a face bani din criptomonede (Monero) prin exploatarea aproape de maximum a procesoarelor utilizatorilor.
Prezentăm scuzele noastre utilizatorilor paginii de LIVE pentru inconvenientele create și asigurăm pe toți că nu a existat nici intenție și nici vreo eroare de exploatare din partea Antena3 sau a persoanelor asociate direct cu Antena 3”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul postului de știri.
Monero, o criptomonedă pentru infractori
Monero este o monedă virtuală similară Bitcoin, dar mult mai puțin celebră. Dacă Bitcoin valorează acum 13.000 de dolari pe bursă și are o capitalizare totală de 231 de miliarde de dolari, Monero a devenit acum de facto moneda infractorilor din hăurile internetului.
Potrivit Bloomberg, aceasta este folosită de către infractorii cibernetici. Și asta pentru că este proiectată special pentru a evita urmărirea.
Inclusiv Europol a avertizat că monero, alături de Ethereum și Zcash, sunt tot mai folosite de către infractorii cibernetici, de la extorcări online, până la cei care blochează calculatoarele utilizatorilor și nu le deblochează până nu plătesc o răscumpărare.
În data de 18 decembrie, o serie de hackeri au atacat platforma WordPress, care găzduiește milioane de site-uri și bloguri, pentru a le folosi astfel încât să producă monero. În acel moment, 190.000 de site-uri erau atacate, potrivit companiei de securitate Wordfence.
Valoarea sa a crescut de patru ori în două luni
Monero este moneda preferată acum pentru atacurile de tip ransomware. Monero era utilizată în 2016 de către AlphaBay, o piață neagră underground care a fost închisă ulterior de către autorități din cauza activităților ilicite.
Valoarea Monero a crescut de patru ori în ultimele două luni din 2017. În acest moment, Monero valorează 379 de dolari. Valoarea totală a monedelor Monero puse în circulație este acum de 5,9 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap.
Bitcoin a fost inventată de către enigmaticul Satoshi Nakamoto în 2009. Monero a fost înființată în 2013 de către o serie de autori anonimi.
Monero, criptomoneda favorită a Coreei de Nord
Conform CNBC, Monero este ”noua criptmonedă favorită” a Coreei de Nord. Cercetătorii companiei de securitate AlienVault au descoperit recent că anumite softuri minează Monero și trimite banii în Coreea de Nord.
De asemenea, anul trecut, operatorii atacului cibernetic WannaCry și-au preschimbat monedele digitale Bitcoin în Monero.