Șeful diplomației americane a calificat propunerile de pace ale lui Zelenski drept „un bun început”.
„Sunt lucruri la care toată lumea ar trebui să poată, într-un fel sau altul, să se ralieze”, a precizat el.
Blinken nu a vrut să spună cât timp va dura ca SUA și Ucraina să evalueze împreună planul. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din cadrul Casei Albe, John Kirby, a declarat că cele două părți au fost miercuri de acord să revizuiască planul de pace, în cadrul întâlnirii dintre președintele american Joe Biden și Zelenski.
Ce granițe ar accepta Ucraina într-un acord de pace?
Blinken a spus că SUA și Ucraina au fost de acord cu privire la efortul general de pace în desfășurare.
El nu a oferit un răspuns direct la întrebarea dacă Ucraina ar accepta, în cadrul unui viitor acord de pace, un obiectiv care să prevadă doar recuperarea teritoriului țării până la granițele de dinaintea invaziei din 24 februarie.
Blinken a declarat anterior că acesta este obiectivul SUA, în timp ce Zelenski a schițat viziuni mai largi, care includeau recucerirea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
„Ceea ce reiese clar din toate conversațiile noastre cu Ucraina, inclusiv din conversațiile purtate chiar ieri (miercuri – n.r.) între președintele Biden și președintele Zelenski, este că avem aceleași obiective, aceleași scopuri: o Ucraină liberă și independentă, prosperă, democratică, în măsură să demonstreze că principiile Cartei Națiunilor Unite sunt respectate, inclusiv în ceea ce privește integritatea teritorială, suveranitatea și independența, iar acest lucru a fost reiterat ieri de președinte (Biden – n.r.)”, a afirmat șeful diplomației americane.
Blinken a precizat că Ucraina a transmis SUA că, în prezent, se concentrează pe recucerirea teritoriilor din estul și sudul țării, ocupate încă din luna februarie.
„Dar acest lucru nu indică în niciun fel unde se va ajunge, unde se va stabili granița”, a mai declarat Blinken în cadul conferinței sale de presă de sfârșit de an, subliniind că va depinde de Ucraina să decidă cum arată o pace „dreaptă și durabilă”.
Secretarul american de stat a reiterat, de asemenea, că Rusia nu a manifestat „niciun interes semnificativ” pentru diplomație în vederea încheierii războiului din Ucraina.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că administrația pe care o conduce a fost întotdeauna deschisă la tratative de pace. „Chiar conducerea (de stat – n.r.) a ucrainenilor a fost cea care a refuzat să poarte negocieri”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 23.12.2022, 11:47
Pai daca s bune propunerile cozii lor de topor, sa le accepte imediat. Sa faca pace Ucraina cu SUA😀😀😀😀