Aflat în Republica Moldova în cadrul unui turneu european care include Belgia, Polonia şi statele baltice în urma invadării Ucrainei de către Rusia, șeful diplomației americane s-a întâlnit la Chișinău cu Maia Sandu. Într-o conferință comună, Blinken a mai spus că Statele Unite susțin aspirațiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, dar că procesul va fi decis de blocul comunitar.

Republica Moldova, țară cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a anunțat că peste 230.000 de refugiați au trecut granița cu Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, iar 120.000 dintre aceștia vor rămâne pe teritoriul său.

Întrebat ce asigurări poate oferi Washingtonul Republicii Moldovei în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Blinken a subliniat eforturile pe care SUA le depune pentru a mobiliza actuala reacție internațională, care izolează Rusia și sancționează economia acesteia.

„Oricând și oriunde ar putea apărea acea agresiune, vom face același lucru”, a afirmat șeful diplomației americane.

Statele Unite nu au cum să se angajeze să apere Republica Moldova, deoarece fosta republică sovietică, la fel ca vecina sa Ucraina, nu este membră a NATO, notează Reuters.

Maia Sandu a declarat că guvernul țării sale monitorizează situația în regiunea separatistă a Transnistriei din estul Moldovei, unde se află aproximativ 1.500 de soldați ruși, dar nu a văzut schimbări semnificative de când Rusia a început invazia în Ucraina. Prezența Rusiei în acestă regiune, care datează de la independența Moldovei la începutul anilor 1990, este ilegală, a arătat Maia Sandu.

„Cu toate acestea, în această regiune, desigur, nu există nicio posibilitate ca să ne simțim, în prezent, cu adevărat în siguranță”, a punctat președinta Republicii Moldova.

În schimb, Antony Blinken s-a angajat să sprijine Republica Moldova în gestionarea valului de refugiaţi care sosesc în această ţară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres, citând agenția spaniolă EFE.

„Statele Unite vor face tot ce pot pentru a ajuta Republica Moldova cu asistenţă pentru refugiaţi”, a declarat Blinken. „Administraţia Biden a cerut deja aprobarea a 2,7 miliarde de dolari pentru comunitatea refugiaţilor şi pentru ţările implicate în aceste eforturi”, adăugat secretarul american de stat.

Acesta a lăudat Moldova, care este considerată cea mai săracă ţară din Europa, pentru angajamentul său de a primi şi de a îngriji valul de refugiaţi ucraineni.

La rândul său, preşedinta Maia Sandu a făcut apel la Blinken şi la restul comunităţii internaţionale să ajute Moldova să aibă grijă de refugiaţii care sosesc şi să le faciliteze tranzitul spre ţările de destinaţie, deoarece majoritatea acestora nu intenţionează să rămână în Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, în prezent, în Republica Moldova există un număr de refugiaţi din Ucraina echivalent cu 3% din populaţia totală a ţării.

„Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față în continuare acestor provocări. Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar și redirecționarea fluxului de refugiați care doresc să plece în alte țări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească”, a afirmat Maia Sandu, potrivit site-ului preşedinţiei moldovene.

„Unele state și-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua și găzdui refugiați din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente și rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina. Avem nevoie de ajutor și de implicarea rapidă a comunității internaționale – în primul rând, pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeți în aceste zile în țările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalți, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toții. E ceea ce merită toți – și în special ucrainenii”, a punctat președinta Republicii Moldova.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News