Întrebat luni, 17 octombrie, într-o conferință de la Universitatea Stanford, care va fi răspunsul SUA în acest context, Blinken a răspuns: „Vedem aceste drone, așa cum ați spus. Ce fac ei? Ei atacă civili. Ei atacă infrastructura critică precum centralele electrice, spitalele, lucrurile de care oamenii au nevoie în viața lor de zi cu zi, care nu sunt ținte militare. Și este un semn de disperare crescută a Rusiei, dar este și un semn al nivelurilor la care ajung și pe care le-am văzut în mod repetat când vine vorba de vizarea civililor și a infrastructurii civile”.

„Vrem să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere împotriva acestei agresiuni, chiar dacă îi împing pe ruși înapoi de pe teritoriul pe care Rusia l-a ocupat”, a adăugat oficialul american.

Kievul a fost vizat luni de o serie de atacuri în care, spun oficialii ucraineni, forțele ruse au folosit drone kamikaze de fabricație iraniană. Teheranul neagă însă că a furnizat Rusiei drone pe care să le folosească în Ucraina.

„Știrile publicate despre Iran, care furnizează Rusiei drone, au ambiții politice și sunt vehiculate de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciuneia dintre țările aflate în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

În aceeași conferință, secretarul de stat american a declarat că războiul din Ucraina a dus la finalul „lumii post-Războiul Rece”.

„Suntem într-un punct de inflexiune. Lumea de după Războiul Rece a ajuns la sfârșit și există o competiție intensă în desfășurare pentru a modela ceea ce urmează. Și în centrul acestei competiții este tehnologia. Tehnologia ne va reface în multe feluri economiile. Ne va reforma armatele. Va remodela viețile oamenilor de pe întreaga planetă. Și deci este o sursă de forță națională”, a mai precizat Anthony Blinken.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News