„Lumea continuă să vorbească despre un val de iarnă cu Omicron – încă avem peste 100.000 de cazuri pe zi cu Delta. Avem în jur de 50.000 de oameni în spitale. Avem aproape 1.400 de decese pe zi. Cred că ar trebui într-adevăr să ne concentrăm mai bine asupra problemei noastre reale, iar problema noastră reală acum este Delta”, a declarat Fauci, într-un interviu pentru editura de presă McClatchy.
Tulpina Omicron, depistată prima dată în Africa de Sud, pare mai capabilă să ocolească imunitatea existentă decât Delta, în prezent dominantă în lume. De altfel, cercetătorii din Africa de Sud au dat publicității, marți seară, un studiu care susține că Omicron are capacitatea de a reduce eficiența serului de la Pfizer/BioNTech.
Cu toate astea, oamenii de știință au descoperit că noua variantă nu îi anulează efectul, iar boosterul întărește răspunsul imun inclusiv la Omicron.
De altfel, miercuri, BioNTech şi Pfizer au publicat rezultatele testelor de laborator realizate pentru a determina nivelurile de anticorpi neutralizanți generate de serurile lor împotriva Omicron şi au precizat că schema lor de vaccinare cu trei doze este capabilă să neutralizeze varianta Omicron.
Fauci a afirmat că aceste date publicate de Pfizer şi BioNTech privind eficacitatea împotriva Omicron a trei doze din vaccinul pe care îl produc înseamnă „veşti bune”.
Potrivit lui Fauci, spitalizările din Africa de Sud reprezintă și ele indicii preliminare că varianta Omicron este „cel puţin nu şi mai gravă”. Raportul dintre numărul de cazuri şi cel de internări este mult mai mic decât înainte, iar durata internărilor este mult mai mică
Expertul în sănătate a precizat că, dacă Omicron se va dovedi mai puţin grav, dar mult mai transmisibil decât Delta, „până la urmă numărul de persoane grav bolnave ar putea fi acelaşi”.
Dacă într-adevăr este mult mai transmisibil, doar numărul de persoane infectate ar putea supracompensa natura pozitivă a gravităţii sale reduse. Dacă ai ceva care are un nivel de infectare redus şi o gravitate ridicată, ar putea fi echivalent cu ceva care are un grad extins de infectare şi un grad mic de gravitate.
Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA:
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri, 8 decembrie, că, până acum, Omicron a fost identificată în 57 de ţări.
OMS a precizat că sunt necesare mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale ar putea reduce protecţia oferită de imunitatea prin vaccinare.