Deși procesul de a crea și a aduce un nou medicament sau vaccin pe piață este lung și anevoios, facem progrese remarcabile în a găsi un leac pentru coronavirus. În trecut am văzut cum anticorpii produși de lame sunt studiați pentru dezvoltarea unui nou tratament destinat oamenilor. Acum, un anticorp monoclonal de origine umană este studiat pentru același scop.

Anticorpul a fost izolat după epidemia de SARS din 2003

Denumit S309,  acest anticorp este în prezent testat de firma Vir Biotechnology (California, SUA) pentru dezvoltarea unui tratament contra COVID-19.

„În acest moment nu există medicamente sau terapii aprobate oficial cu o eficiență dovedită contra COVID-19. Încă trebuie să arătăm că acest anticorp conferă protecție în țesuturile vii”, spune David Veesler, profesor adjunct de biochimie la Universitatea din Washington și autor senior al studiului:

Cu toate acestea, avem motive să fim încrezători. S309 se leagă de o structură proteică de pe învelișul coronavirusurilor (‘țepii de pe suprafața acestora). 

Fiind o parte esențială a procesului prin care aceștia percep și infectează celulele umane, anticorpul ar putea, teoretic, să îi neutralizeze capacitatea de a infecta după administrare.

Vessler și echipa sa se bazează pe un anticorp izolat din limfocitele de tip B ale unui pacient infectat și vindecat de SARS, nu de coronavirus.

Limfocitele B reprezintă “memoria” sistemului imunitar. Sunt sintetizate după învingerea unei infecții, iar suprafața acestora este plină de proteine care se leagă de antigeni, moleculele care trădează prezența unui patogen în organism. 

Odată ce această reacție are loc, limfocitele B pornesc răspunsul imun specific al organismului nostru – determină producția de anticorpi croiți pe acel virus.

Anticorpul atacă un mecanism esențial al virusului

Folosind crio-electrono-microscopia (o tehnică ce implică înghețarea rapidă a unei probe și observarea acesteia sub microscopul cu electroni), echipa a realizat că structura de care se leagă S309 este identică în mai multe specii de coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19. 

Echipa speră că un cocktail de anticorpi alcătuit din S309 și alții (mai puțini eficienți) izolați de la același pacient va putea neutraliza complet coronavirusul in vivo. Utilizarea unui cocktail de anticorpi ne va apăra și de orice potențială mutație pe care o poate suferi virusul la nivelul proteinelor de pe suprafața sa, oricât de improbabilă ar fi aceasta.

Dacă studiile preclinice și clinice vor dovedi siguranța și eficiența anticorpului S309, acesta va fi util ca măsură preventivă pentru cei cu risc mare de expunere, cât și pentru tratarea celor deja infectați și a cazurilor grave sau foarte grave. 

De asemenea, S309 pare a avea potențial pentru a trata mai mulți membri ai familiei coronavirusurilor. Un tratament pe baza acestuia ar putea fi folosit contra altor patogeni similari în viitor pentru a împiedica noi pandemii.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

Urmărește-ne pe Google News