Premierul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a anunțat sâmbătă că va chema la referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Nu a dat însă o dată exactă.

Browne a semnat un document care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea, dar câteva minute mai târziu, și-a exprimat din nou dorința pentru renunțarea la monarhie. Intenția pentru un referendum a fost anunțată și la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Browne, pentru televiziunea britanică ITV.

Browne a mai spus că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

În aprilie, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, să-şi folosească ”influenţa diplomatică” pentru a realiza ”justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.

Prinţul Edward a fost criticat ca fiind ”arogant”, pentru că a spus în glumă că nu a luat notiţe în timpul comentariilor lui Browne.

De asemenea, prințul moștenitor William şi soția sa Kate au fost acuzaţi că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulţimea prin gardul din plasă de sârmă.

Kate Middleton a salutat mulțimea prin gardul de sârmă, în Trench Town, în timpul unui turneu de o săptămână în Caraibe, în martie 2022. Foto: Profimedia

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea e acum rege a 15 regate, inclusiv a Regatului Unit, Australiei, Canadei, Noii Zeelande, Jamaicăi, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulelor Solomon, Sfântul Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine și Tuvalu.

Urmărește-ne pe Google News