Potrivit unor surse de la ONU, Guterres i-a propus Angelei Merkel să prezideze un consiliu consultativ privind bunurile publice globale, care să fie format din foşti şefi de stat şi de guvern.
Rolul acestui consiliu este să identifice „bunurile globale publice şi alte zone de interes comun unde este cel mai mult nevoie de îmbunătăţiri de guvernare şi să propună modalităţi în care acest lucru ar putea fi realizat”.
Un exemplu de astfel de „bun public global” îl reprezintă stratul de ozon, dar termenul mai poate fi aplicat unor reglementări internaţionale, cum ar fi cele privind siguranţa zborurilor şi comerţul global.
Antonio Guterres i-ar făcut în mod direct oferta Angelei Merkel, însă probabilitatea ca fostul cancelar german să accepte acest post, care presupune prezența fizică la sediul din New York al Națiunilor Unite, este destul de scăzută.
Sursele de la ONU citate de DPA au precizat că nu există încă un răspuns din partea Angelei Merkel.
Organismul consultativ de rang înalt propus de Guterres este unul dintre principalele proiecte de reformă gândite de secretarul general al ONU în cel de-al doilea mandat al său, care a început în ianuarie. Potrivit lui Guterres, pandemia de coronavirus a scos la iveală breşe majore în cooperarea internaţională, iar viitorul consiliu consultativ ar trebui să ofere un impuls pentru reînnoirea practicilor şi a principiilor de acţiune la nivel global.
Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, s-a retras din politica naţională germană anul trecut, după 16 ani în care a fost cancelar federal.
Potrivit unui calcul efectuat de Asociaţia contribuabililor germani, citat de DPA, Merkel încasează o pensie lunară de aproximativ 15.000 de euro. Calculul a ţinut cont de numeroşii ani petrecuţi de Merkel în Parlamentul german, dar şi de vechimea acesteia în posturile de ministru în guvernul federal şi de cancelar.