„Desigur, condamnăm toate atacurile teroriștilor Hamas și luarea de ostatici”, a declarat Guterres într-un interviu acordat agenției de presă AFP la New York.

Dar „adevărul este că nu există nicio justificare pentru pedepsirea colectivă a populației palestiniene și asta este ceea ce vedem în Fâșia Gaza într-un mod dramatic”, a adăugat șeful ONU.

Suferința populației civile palestiniene este „inimaginabilă”, a spus Guterres. Acesta s-a referit la foamete, boli, zecile de mii de morți și distrugerile cauzate de războiul din Gaza, care a început în octombrie 2023. Guterres a criticat în mod repetat acțiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza, provocând reacții dure din partea guvernului israelian.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul major al organizației radicale islamice palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, când luptătorii Hamas și ai altor grupări islamiste au ucis 1.205 israelieni și au luat 251 de ostatici în Fâșia Gaza, potrivit Israelului.

Ca răspuns la atac, Israelul a lansat de atunci operațiuni militare masive în Fâșia Gaza. Potrivit Hamas, peste 41.200 de persoane au fost ucise până în prezent.

Urmărește-ne pe Google News