Joe Biden, candidatul democrat, a catalogat drept false acuzațiile de corupție lansate de Trump la adresa sa și a fiului său, Hunter, privind presupusele interese financiare în Ucraina sau Rusia, l-a criticat pe actualul președinte pentru că a alimentat tensiunile rasiale din SUA și a asigurat că va fi un președinte unificator. Candidatul republican, Donald Trump, l-a acuzat pe Biden că nu a făcut nimic în anii petrecuți în politică și și-a apărat strategia de combatere a epidemiei COVID, soldată cu moartea a peste 220.000 de americani, spunând că a făcut o treabă bună și aruncând vina pe China.
Antonio Momoc a vorbit despre impactul dezbaterii asupra alegătorilor, în special a celor nehotărâți, cu două săptămâni înaintea alegerilor, după ce ambii candidați au arătat viziunea lor în teme precum combaterea pandemiei COVID, măsurile de revitalizare a economiei SUA, lupta împotriva rasismului, migrația, corupția și limitarea efectelor schimbărilor climatice.
„O dezbatere extrem de importantă, mai ales după faptul că cea de-a doua, din motivele cunoscute, nu s-a mai ținut, iar prima confruntarea a fost una violentă, plină de întreruperi, plină de acuze și injurii. De această dată, grație comisiei care arbitrează dezbaterile acestea prezidențiale, regulile au fost foarte stricte și tratate destul de corect de cei doi candidați”, a spus Antonio Momoc.
Decanul Facultății de Jurnalism a adăugat că lucrurile nu sunt atât de clare în legătură cu cine a câștigat dezbaterea, pentru că a fost destul de echilibrată și chiar, de această dată, Donald Trump a punctat în câteva rânduri destul de bine.
”Dacă aș face o comparație între cele două dezbateri, în prima mi s-a părut mult mai nervos, mult mai obosit Donald Trump. De această dată părea mult mai sigur pe sine și cred că de câteva ori chiar l-a pus în dificultate pe Joe Biden”, a completat Momoc.
”Evident că nu putem vorbi de o victorie categorică a lui Trump. Așa cum arată și sondajele, dimpotrivă, pare că Joe Biden ar fi câștigat , doar că, din punctul meu de vedere, lucrurile nu sunt chiar atât de clare”, a declar mai spus Antonio Momoc.
De această dată, mi s-a părut Joe Biden cel care este mai puțin concentrat. Cred că a avut câteva momente de ezitare, ușoare bâlbe, probleme de exprimare, chiar s-a întrerupt de câteva ori, a părut că are câteva pauze de gândire. Din acest punct de vedere, nu cred că a stat mult mai bine în această dezbatere decât Donald Trump.
Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism:
„Dacă ne referim acum punctual la temele aduse în discuție, la temele de dezbatere, sunt de acord cu ce s-a spus, că Donald Trump a vizat bazinul său electoral , propriii alegători, în special cei din bazinul fidel. Joe Biden a căutat să atragă și din zona indecișilor. Nu-mi dau seama cât de bine a punctat și cât de mult a reușit să facă lucrul acesta, având în vedere ezitările despre care am vorbit”, a mai spus acesta.
Referitor la faptul că democratul Joe Biden are un avans de 10% la nivel național, conform sondajelor, decanul Facultății de Jurnalism a afirmat: „Am avut un Donald Trump care a acuzat, ca și în campania anterioară, populismul și corupția politicienilor. Pe de altă parte, l-am avut pe Joe Biden care îl acuă pe Donald Trump că face jocurile Rusiei că respectă un plan al Rusiei și că ajută în modul acesta, indirect, China și Coreea de Nord”.
”Nu cred că se schimbă foarte mult situația în privința opțiunilor de vot. Nu cred că această diferență este suficient de confortabilă pentru el. Din păcate pentru Joe Biden, votul nu atât popular, cât câștigarea celor 270 minimum de electori este importantă. Atunci, dezbaterea și campania cea mai importantă se face în aceste state-cheie”, a adăugat Momoc.
Se repetă scenariul de acum patru ani?
„Este foarte posibil să asistăm la un scenariu asemănător cu cel de acum patru ani, când Hillary Clinton a câștigat votul popular cu un milion de voturi în plus la nivel național , dar a pierdut statele cheie. Acolo, Donald Trump a făcut o campanie la firul ierbii și mai ales în online și astfel a câștigat bătălia prezidențială. Din acest punct de vedere, nu cred că Joe Biden a reușit să răstoarne situația în acele state cheie”, a avertizat Antonio Momoc.
„Ultimele ore de campanie sunt extrem de importante pentru a-i atrage la vot pe cei care stau deoparte, care se pot enerva, care pot fi emoționați, care dintr-un motiv sau altul, în momentul în care le sunt afectate interesele personale, pot fi motivați să meargă la vot”, a mai spus acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro