UPDATE ora 12:50: Blinken s-a întâlnit cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, la sediul Ministerului de Externe. La finalul întrevederii, oficialul american a amintit de prima vizita făcută în 1997 la București, când l-a însoțit pe Bill Clinton la întâlnirea cu Emil Constantinescu.
„Îmi amintesc ca și cum a fost ieri, zeci de mii de români care au umplut Piața Universități, tricolorul pe care președintele Clinton l-a desfășurat și angajamentul pe care si l-a asumat, când a spus că SUA vor fi alături de voi de-a lungul parcursului lung spre democrație. De aceea, este o plăcere să mă reîntorc la București, mai ales că acum construim parteneriatul pentru următorii 25 de ani”, a declarat Blinken, într-o conferință comună cu Aurescu.
Blinken a vorbit și despre rolul României în asistența oferită Ucraina, pe care l-a numit „esențial pentru ucrainenii care fug din calea violenței”.
„Românii au furnizat alimente, apă, echipamente medicale, combustibil, a înlesnit transportul de alimente pentru a evita o criză alimentară mondială”, a declarat Blinken.
La rândul său, ministrul român de externe a trecut în revistă subiectele abordate cu șeful diplomației americane.
„Am vorbit despre aderarea României la OCDE și mulțumesc SUA pentru ajutor, am dobândit statutul de candidat. Am discutat despre importanța unui raport pozitiv al Departamentului de Stat privind traficul de persoane și avem un raport pozitiv. Am discutat despre dezvoltarea cooperării în ce privește dotarea cu echipamente moderne în contextul în care România a decis să treacă de la 2% la 2,5% din PIB pentru apărare”, a declarat Aurescu.
De asemenea, Aurescu a declarat că a discutat cu oficialul american despre prioritatea României la programul Visa Waiver.
„Am convenit să continuăm și mai strâns cooperarea și să lansăm campania de comunicare publică pe acest subiect anul viitor”, a spus Aurescu.
UPDATE, ora 10:40: Antony Blinken a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Iată câteva imagini de la întrevederea oficială de la Cotroceni:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3UPDATE, ora 10:15: La finalul momentului artistic de la Ateneu, șeful diplomației americane a făcut câteva declarații de presă, alături de premierul Nicolae Ciucă.
„Prezența dvs aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic dintre România și SUA și vă asigur că Guvernul României va face tot ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic”, a afirmat premierul României, care i-a mulțumit apoi lui Blinken pentru importanța pe care o acordă întăririi și consoldării securității pe flancul estic al NATO.
„Apreciez cooperarea economică și creșterea investiilor americane în România”, a continuat Ciucă.
La rândul său, Antony Blinken a transmis că alianța dintre SUA și România este una de „neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacați”.
„Am construit și relații puternice în domeniul economic și energetic. As vrea să menționez și relații interpersonale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural, care au dus la atâtea schimburi de persoane și idei între țările noastre”, a spus oficialul american.
UPDATE ora 09:50 Antony Blinken a mers alături de Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu la expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”. Aceștia au fost primiți la Ateneul Român cu un moment muzical.
Potrivit sursei citate, în cursul dimineţii, Antony Blinken și premierul Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe și agenția Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
La ora 10.30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Ulterior, Blinken are programate, consultări politice cu ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.
Blinken este așteptat să anunțe marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a cărei infrastructură energetică se confruntă cu atacuri ruse, a declarat luni un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, pentru Reuters.
În urmă cu o zi, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la București, pentru reuniunea NATO. Oficialul a avut o întrevedere cu Iohannis, la finalul căreia a transmis, într-o conferință de presă, că NATO trebuie să sprijine Ucraina pentru că „ar fi o tragedie pentru Ucraina și pentru lumea întreagă să câștige Putin războiul”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 29.11.2022, 16:32
Vai de parteneriatul nostru strategic...Avem drumuri de mana a 2-a, trai de viatå la fel si cumpåråm la pret de lux armament tot mana a 2-a. Bine cå suntem cu ei acolo, altfel cui ar mai vinde ei atatea jafuri?
ivryernest • 29.11.2022, 14:15
Traducere liberă " Statele Unite mai au o mulțime de arme de trimis în Ucraina prin compania de curierat România...
Trandafir • 29.11.2022, 08:10
Ar fi interesant de stiut cat a costat pentru poporul roman parteneriatul strategic.