„Veţi vedea şi un pachet foarte solid pentru Ucraina şi acesta va fi şi un element al summitului”, a spus Antony Blinken în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea sesiunii de lucru a reuniunii informale a miniştrilor de externe ai alianţei care se încheie vineri la Praga, capitala Cehiei.
Este de aşteptat ca pachetul de sprijin pentru Ucraina, care va fi aprobat la summitul de la Washington, să acorde organizaţiei transatlantice un rol mai mare în coordonarea aprovizionării cu echipamente şi instruire militară, notează EFE.
Până în prezent, coordonarea ajutorului militar internaţional pentru Ucraina este centralizată de SUA cu un grup de 50 de ţări, cunoscut sub numele de „Grupul Ramstein”.
Pachetul pentru Ucraina ar trebui să acopere şi problema finanţării. Secretarul general al NATO a propus crearea unui fond pentru Ucraina de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani, dar cifrele şi modalităţile finale sunt încă în curs de negociere în cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
După cum a menționat miercuri ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, organizaţia transatlantică dezbate şi „dacă este sau nu necesar să se desemneze un reprezentant” care să ajute la gestionarea tuturor eforturilor depuse în Alianţă în relaţia cu Ucraina.
Smith a adăugat că în declaraţia de la summitul de la Washington va exista „un limbaj nou” despre aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră a NATO, dar a subliniat că este „puţin probabil” să se facă o invitație de alăturare la organizaţia transatlantică.
Blinken a mai spus că summitul de la Washington va marca sărbătorirea a 75 de ani de la fondarea NATO, dar va avea ca scop şi pregătirea şi consolidarea alianței de apărare pentru „următorii 75 de ani”.