Marți, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul de stat al SUA a subliniat ajutorul oferit de occidentali Ucrainei.

„În ultimele săptămâni, ne-am străduit să accelerăm livrarea ajutoarelor către primele linii pentru a ne asigura că ucrainenii au ceea ce le trebuie pentru a lupta împotriva agresiunii ruse în curs”, a precizat Blinken, salutând „curajul și rezistența” părții atacate, care, în opinia sa, „face față problemelor din Harkov și din estul țării”.

Comentând acordul de securitate semnat de SUA și Ucraina, Blinken și-a exprimat încrederea că încă 20 de țări vor parafa înțelegeri similare înainte de summitul NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

„Aceasta este (…) o dovadă clară că toți partenerii noștri sunt alături de Ucraina pe termen lung. Și dacă Putin se așteaptă că va supraviețui Ucrainei, că va supraviețui cuiva dintre noi, atunci se înșală. El greșește. Cred că veți vedea un summit care va evidenția și mai mult acest lucru”, a spus șeful diplomației americane, citat de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Pe de altă parte, Antony Blinken a denunțat sprijinul oferit de China eforturilor de război ale Rusiei și a cerut încetarea acestei colaborări.

„Ceea ce fac ei… este să ofere sprijin esenţial complexului militar-industrial al Rusiei”, a spus secretarul de stat al SUA, invocând faptul că aproximativ „70% din maşinile-unelte importate de Rusia provin din China”, la fel ca „90% din micro-electronică”.

Aceasta „permite Rusiei să-și menţină baza militaro-industrială, să întreţină maşina de război, să menţină războiul. Prin urmare, acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Blinken.

SUA critică tot mai mult ajutorul indirect acordat de Beijing și companii chineze eforturilor de război ale Rusiei. China furnizează componente şi echipamente ce sprijină complexul militar-industrial din Rusia, cu impact asupra câmpului de luptă din Ucraina, notează AFP, potrivit Agerpres.

„China nu poate juca de ambele părţi. Nu poate continua să aibă relaţii comerciale normale cu ţările europene şi, în acelaşi timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am cunoscut în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg. 

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News