„Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa. Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pentru care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri”, a declarat șeful diplomației americane.
El a denunţat recenta escaladare a conflictului din Ucraina cauzată de anunţul separatiştilor proruşi de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, despre care Kievul și Occidentul spun că vor fi procese electorale “de fațadă” pentru anexarea acestora de către Moscova.
„Faptul că președintele Putin a ales această săptămână, când cea mai mare parte a lumii se reunește la ONU, pentru a pune gaz pe focul pe care l-a pornit arată sfidarea și disprețul său total față de Carta ONU, Adunarea Generală a ONU și acest Consiliu”, a mai spus Blinken, referindu-se la decizia liderului rus de a decreta mobilizarea parțială, potrivit CNN.
„Președintele Putin a făcut o alegere. Acum depinde de toate țările noastre să o facem pe a noastră. Spuneți-i președintelui Putin să oprească oroarea pe care a început-o”, a continuat Blinken. „Spuneți-i să înceteze să-și pună interesele mai presus de cele ale restului lumii, inclusiv ale propriului popor. Spuneți-i să înceteze să înjosească acest Consiliu și tot ceea ce reprezintă el”, a punctat șeful diplomației americane.
Blinken a mai spus că zonele din Ucraina care au fost ocupate de armata rusă oferă o perspectivă asupra acelei „lumi mai puțin pașnice”, menționând că, „ori de câte ori valul rusesc se retrage, descoperim oroarea pe care a lăsat-o în urma sa”. Secretarul american de stat s-a referit astfel la atrocitățile din Bucha, Irpin și Izium, unde au fost descoperite gropi comune, iar supraviețuitorii au povestit acte de tortură.
Diplomatul american a făcut apel la Rusia să înceteze șantajul nuclear, spunând că amenințarea lui Putin de a folosi „toate sistemele de armament aflate la dispoziția” țării sale este „cu atât mai amenințătoare cu cât Rusia intenționează să anexeze mari porțiuni din Ucraina în zilele următoare”.
Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv cele nucleare, pentru a „se apăra”.
Lavrov a întârziat o oră și jumătate
Reuniunea are loc în prezenţa ministrului de externe rus Serghei Lavrov, dar acesta nu era aşezat în jurul mesei Consiliului în timpul discursurilor miniştrilor, fiind înlocuit de un adjunct.
Șeful diplomației ruse a intrat în ședința Consiliului de Securitate al ONU în jurul orei 11:30 ET (Eastern Time – ora SUA), și s-a așezat la masă, cu o întârziere de aproape o oră și jumătate, notează CNN.
În intervenţia sa, Lavrov a respins acuzaţiile occidentale cu privire la războiul din Ucraina, denunţând ceea ce el a numit „impunitatea” Kievului în regiunea estică Donbas.
Acesta a susținut că Ucraina refuză drepturile fundamentale ale populației din această regiune, în mare parte vorbitoare de limbă rusă. „Oamenilor le-au fost refuzate pensiile, subvențiile, accesul la educație și drepturile civile de bază”, a declarat Lavrov, potrivit Al Jazeera.
„Kievul datorează impunitatea sa partenerilor săi occidentali”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse în faţa omologilor săi, printre care cel ucrainean, Dmitro Kuleba.
Lavrov a mai susținut că Ucraina și aliații săi – Germania, Franța și Statele Unite – încearcă „să ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”.
Ministrul rus a argumentat că, în loc să convingă Kievul să pună în aplicare acordurile de la Minsk, care au pus capăt războiului din Donbas în 2014, Occidentul „a ignorat cu cinism” acțiunile represive ale Ucrainei, inclusiv „înlăturarea” limbii ruse.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia