UPDATE ora 19.32: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat, într-un comunicat de presă, că Luminița Odobescu a purtat luni o convorbire telefonică cu Secretarul american de Stat, Antony Blinken.
„Șefii diplomațiilor română și americană au discutat despre cele mai recente evoluții din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federației Ruse de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Ministrul afacerilor externe român și secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federației Ruse asupra civililor și asupra infrastructurii fluviale și maritime, precum și modul cinic în care Federația Rusă afectează securitatea alimentară globală”, transmite MAE.
„Ca urmare, au agreat menținerea unei coordonări strânse, în plan bilateral și euroatlantic, precum și cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește exportul produselor agricole”, precizează MAE.
Conform comunicatului, ministrul Luminița Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum și măsurile avute în vedere pe termen scurt și mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina. De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea „unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienței” Republicii Moldova.
„Cei doi înalți oficiali au evidențiat cooperarea excelentă dintre România și SUA, în plan bilateral, regional și transatlantic și au subliniat potențialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA de a contribui la securitatea, reziliența și prosperitatea regiunii Mării Negre”, menționează MAE.
Totodată, ministrul Luminița Odobescu l-a informat pe șeful diplomației americane asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja summit-ului NATO de la Vilnius.
***
Știrea inițială: Convorbirea lor a avut loc în urma atacului efectuat de forțele ruse în cursul nopții de duminică spre luni asupra portului ucrainean Reni, de la Dunăre, aflat în apropiere de România. Portul a fost bombardat cu drone Shahed, de producție iraniană, și se află la aproximativ 10 kilometri de Galați, și la doar 5 km de Giurgiulești, localitate din Republica Moldova, situată la granița cu România și cu Ucraina.
Atacul asupra portului Reni a durat patru ore, conform Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei
CNN menționează că se crede că acesta a fost cel mai apropiat atac de teritoriul NATO, de la începutul războiului și până în prezent, în urma căruia a aterizat o armă rusească lângă o țară membră a Alianței Nord-Atlantice.
În martie 2022, un atac asupra bazei militare din Iavoriv – care a ucis zeci de persoane – a lovit la aproximativ 16 kilometri de granița cu Polonia.
Iar în noiembrie anul trecut, două persoane au fost ucise când o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană S-300 a aterizat în Polonia.
La momentul atacului rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni de la Dunăre, șase nave românești se aflau acolo, însă niciuna nu a fost afectată, potrivit Căpităniei Zonale Galați. Cele șase nave sub pavilion românesc au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc, după ce rușii au început să bombardeze zona.
În afară de trei drone rusești distruse de către forţe ucrainene, altele au reușit „să treacă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Administraţiei Militare din Odesa, Serghii Braciuk. Șase persoane au fost rănite, în atac a declarat Oleg Kiper, șeful OVA Odesa. Patru persoane rănite au fost internate la spital, una dintre ele fiind în stare ceva mai gravă. Ceilalți trei internați au răni ușoare de schije și vânătăi.
Potrivit șefului comunității din Reni, Igor Plekhov, trei depozite de cereale au fost distruse.
Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Marea Neagră privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia și încheiat în iulie 2022.
Președintele Klaus Iohannis a condamnat cu fermitate atacul efectuat de ruși în cursul nopții.
„Condamn cu fermitate recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de la #Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a transmis Iohannis luni, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, că, din evaluările sale, „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
elnula • 25.07.2023, 09:15
Romania- teritoriu ocupat. Romanii- popor umil caruia ii place mai mult cu mila si cu mita ….,,, Pe ministeru de externe ca si pe presedinte care a devenit un robot, ii intereseaza Ucraina si cerealele din Ucraina. Oare de ce nu ii intereseaza cerealele si potentialul Romaniei ?! Nu ne bagati in razboi! Romanii vor pace, nu razboi! Soldatii anericani sa se antreneze in America, nu in Romania !