Vorbind alături de omologul său italian, Blinken a declarat că Statele Unite sunt „încrezătoare” că ucrainenii „vor continua să aibă succes” după ce președintele Volodimir Zelenski a admis că ofensiva îndelung așteptată este în desfășurare.

„Succesul contraofensivei ar face două lucruri – (Ucraina) și-ar consolida poziția la orice masă de negocieri care se va ivi și ar putea avea și efectul de a-l determina pe Putin să se concentreze în sfârșit pe negocierea unui sfârșit al războiului pe care l-a început”, le-a spus Blinken reporterilor.

„În acest sens, (o contraofensivă de succes) poate de fapt să aducă pacea mai aproape, nu să o îndepărteze”, a precizat Blinken, în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani.

Blinken a adăugat că ofensiva arată necesitatea de a „maximiza sprijinul nostru pentru Ucraina acum, astfel încât să poată avea succes pe câmpul de luptă”.

Rusia afirmă în mod public că sprijină reluarea negocierilor de pace, iar China pare să conducă apelurile internaționale pentru mediere.

Statele Unite au fost sceptice față de astfel de eforturi, considerând că Rusia nu este serioasă în ceea ce privește negocierile și că este interesată doar de revendicarea câștigurilor sale teritoriale.

Pacea trebuie să fie „dreaptă și durabilă”, a mai declarat luni Blinken.

„Prin durabilă înțelegem o pace care nu lasă pur și simplu lucrurile într-un loc în care Rusia se poate odihni, reînarma și ataca din nou șase luni mai târziu, un an mai târziu, doi ani mai târziu”, a adăugat șeful diplomației americane.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News