In statul american Florida s-au inregistrat, zilele acestea, doua cazuri de imbolnavire de antrax. Una din victime a murit si cea de a doua este in stare foarte grava la spital. Ieri au fost descoperite alte doua cazuri suspecte de antrax, in Florida si Virginia. La prima vedere, expertii au constatat ca boala nu s-a produs pe cale naturala si se banuieste ca ar fi vorba de un act terorist. In ultimii 100 de ani, antraxul a facut 18 victime pe teritoriul SUA.
Imobilul in care lucrau cei doi barbati care s-au imbolnavit, angajati ai ziarului „The Sun”, a fost incercuit de FBI. Cele 300 de persoane care lucreaza in mod obisnuit in acest imobil au fost obligate sa mearga la un spital din regiune pentru a fi supuse unor teste de depistare a bacteriei. Autoritatile sanitare au acordat tratamente preventive pentru cele 300 de persoane, dar si pentru eventualii vizitatori ai cladirii.
Procurorul general, John Ashcroft, nu a respins, luni, eventualitatea unui act terorist in ancheta deschisa de FBI referitoare la acest al doilea caz. El a adaugat ca ancheta in curs de desfasurare ar putea „deveni o ancheta de tip criminal”, cu toate ca pentru moment „nu se pot trage concluzii” referitoare la originea bacteriei.
Robert Stevens, in varsta de 63 de ani, a murit vineri, in Florida, de antrax, dupa ce a fost spitalizat in stare grava la Centrul medical John F. Kennedy, din apropiere de West Palm Beach (Florida). Autoritatile federale exclusesera atunci orice act de terorism, afirmand ca pare a fi vorba de un „caz izolat”. Anchetatorii au descoperit ieri bacteria care cauzeaza boala pe tastatura computerului la care lucra Stevens.
A doua persoana afectata, care, potrivit presei, ar avea 73 de ani, si al carei nume nu a fost divulgat, lucra alaturi de Stevens in birourile de la „The Sun”. Barbatul a fost spitalizat intr-o stare considerata stabila. El a fost supus, ulterior, unor examene medicale, pentru a se constata daca bacteria a inceput sa se propage din nas in plamani. Daca ajunge in organele interne, bacteria poate provoca probleme serioase, care, daca nu sunt tratate cu antibiotice, pot duce la deces.
Alte doua cazuri de posibile imbolnaviri de antrax au fost descoperite ieri in Florida si Virginia. Anumite coincidente cu atentatele din 11 septembrie au iscat suspiciunile anchetatorilor. Casa lui Robert Stevens se afla la 1,5 km de un aerodrom de unde Mohammed Atta – care se afla la bordul unuia dintre avioanele izbite de World Trade Center – inchiriase un avion in luna august, a anuntat Marian Smith, proprietara unui club de aviatie din Palm Beach – Flight Training.
Simptomele bolii:
Diagnosticul in cazul imbolnavirii de antrax se stabileste foarte greu si, de obicei, prea tarziu pentru pacient. Antraxul este o boala intalnita mai des la animale decat la oameni si, in marea majoritate a cazurilor, se soldeaza cu decesul victimei.
Antraxul este cauzat de spori care se dezvolta intr-un mediu umed si cald, cum ar fi in interiorul nasului. Sporii supravietuiesc zeci de ani intr-un mediu neprielnic. Simptomele apar de la doua pana la 100 de zile de la expunere, in functie de doza. Diagnosticul se pune greu pentru ca, la inceput, pare a fi vorba de o banala raceala. Apoi, simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele ale imbolnavirilor de pneumonie sau meningita. Daca se ajunge aici, pacientul nu mai are nici o sansa sa supravietuiasca. In prima faza a bolii, daca e diagnosticata corect, ceea ce se intampla rar, se administreaza antibiotice si pacientul se vindeca.
In cazul in care antraxul este folosit ca arma biologica, sporii pot fi imprastiati, de exemplu, din avion, asa cum se intampla cu pesticidele. Sunt inodori si invizibili, astfel incat persoanele care stau in casa pot fi la fel de bine infestate ca si cele care lucreaza in aer liber.