Lor chiar le pasa de ceilalti! In Bucuresti sunt cel putin 30 de oameni care au ca principal scop in viata grija pentru batrani. Desi acum sunt doar “invatacei”, vor deveni primii romani profesionisti intr-o meserie neglijata multi ani in Romania: ingrijitori la domiciliu.
La sediul Asociatiei EquiLibre am gasit intr-o incapere 30 de oameni in toata firea, cu ochii tinta spre dascalul lor. Am aflat ca acolo se incepe cu rememorarea bunelor maniere si se ajunge pana la invatarea celor mai complicate tehnici de prim-ajutor. Dupa 360 de ore, in marea majoritate de practica prin spitale sau centre de batrani, cursantii primesc o diploma recunoscuta chiar si in strainatate.
Initiativa apartine Primariei sectorului 1 si Asociatiei EquiLibre. “Cursantele invata acum sa-si castige existenta din binele pe care-l vor face batranilor. Primaria sectorului 1 are cel mai dezvoltat sistem de asistenta sociala si ne-am gandit ca avem nevoie de profesionisti in ingrijirea batranilor. Aici se formeaza cei care vor avea grija de noi la batranete”, ne-a spus Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
Georgeta si Alina Serban sunt acasa mama si copil, dar la cursuri devin colege de banca. Chiar daca intre ele este o diferenta de 39 de ani, glumele si ghionturile din timpul orelor nu lipsesc. “Mama nu ma lasa niciodata sa copiez de la ea, intotdeauna se asaza cu cotul pe foaie cand avem lucrare si daca insist ma spune doamnei profesor”, ne-a spus Alina Serban, cea mai tanara cursanta de la Asociatia EquiLibre. Fata crede ca meseria pentru care se pregateste este una de viitor, “pentru ca oricand vor exista batrani care sa aiba nevoie de ajutor si poate ca in curand si la noi in tara va fi platita bine”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro